Documentatiecentrum

Dorestad

In de buurt van Wijk bij Duurstede werd in 1967 een belangrijke ontdekking gedaan. Tijdens opgravingen vonden archeologen donkere plekken in het zand. Ze waren op zoek naar voorwerpen van heel vroeger. Op de donkere plekken die de archeologen vonden, stonden vroeger houten palen. Het hout is gaan rotten. Zo vonden de archeologen de resten van Dorestad. Dorestad was een belangrijke plaats in de Middeleeuwen. Het was een rijke handelsstad die aan twee rivieren lag. Dorestad had dan ook een haven. Met schepen konden goederen worden gebracht en gehaald.

Alles zelf doen

De mensen in Dorestad maakten alles zelf. Want in de Middeleeuwen waren er geen bakkers en groentemannen. De inwoners van Dorestad hadden allemaal een stuk grond. Daarop verbouwden ze hun eigen groente en graan. Van dat graan bakten ze brood in houtovens. Op het stuk grond bouwden ze ook allemaal hun eigen huis. Van hout uit de bossen in de omgeving. Van dat hout bouwden ze ook steigers en boten. Om vlees te kunnen eten moesten de mensen op jacht. En om vis te kunnen eten gingen ze vissen in de rivier. Dat deden ze met een vismand. Tijdens de opgravingen is er zo'n mand gevonden. Hij is gemaakt van hele dunne takjes.

Archeologen zijn altijd op zoek naar voorwerpen van vroeger. Daarvan leren ze hoe mensen vroeger leefden.

Dorestad bestaat allang niet meer. Hoe dat precies gekomen is, weet niemand. Het kan te maken hebben met de Noormannen. Die kwamen uit Noorwegen, Zweden en Denemarken. In die landen is de natuur erg ruig. Er was niet genoeg landbouwgrond voor alle Noormannen. Daarom trokken ze daar weg. Ze gingen de zee op om vis te vangen. En om handel te drijven. Zo kwamen ze ook in Dorestad terecht. Toen ze zagen hoe rijk de inwoners van dat stadje waren, besloten ze om te gaan roven en plunderen. Dat vonden ze gemakkelijker dan kopen of ruilen. Toen de Noormannen Dorestad een paar keer hadden geplunderd, trokken de inwoners van Dorestad weg. Ze voelden zich er niet veilig meer.

Noormannen hadden snelle schepen. Daarmee konden ze onverwacht een stad overvallen. In Dorestad gebeurde dat ook.

In Wijk bij Duurstede is een museum over Dorestad en de opgravingen. Er hangen foto's waarop je kunt zien hoe de archeologen werkten. Er is een plattegrond van Dorestad. De huizen zijn erop getekend, zodat je kunt zien hoe groot ze waren en waar ze precies stonden. De haven staat ook op de plattegrond. In het museum zijn voorwerpen te zien die gevonden zijn. Er zijn aardewerken kruiken en pijlpunten van metaal. Veel dingen werden vroeger van botten gemaakt. Zoals naalden en kammen. Ook liggen er dobbelstenen en schaatsen. En kostbare sieraden en geld. Dat verstopten de bewoners van Dorestad in de grond als de Noormannen in aantocht waren.

Details en informatie

  • Titel: Dorestad
  • Auteur(s): Jeanet de Pee
  • Nummer: jc045
  • Niveau: 2
  • Siso: J 938.1
123movies