Documentatiecentrum

Papier

Heel lang geleden bestond er geen papier. Mensen schreven op botten, schelpen of klei. Ze schreven ook op muren van gebouwen. Maar schrijven is eigenlijk niet het goede woord. Ze hakten letters in een harde ondergrond. Het eerste papier ontstond ongeveer vijfduizend jaar geleden. In Egypte groeide papyrus langs de rivier de Nijl. De stengel van deze rietsoort werd in repen gesneden. Van die repen werd een matje gevlochten dat werd platgeslagen. Daardoor ontstond een plat vel papyrus. Als je het vel in de zon liet drogen, kon je erop schrijven. Ons woord papier komt van papyrus.

Lompen en hout

Later ontdekte men dat je van lompen papier kon maken. Lompen zijn oude kleren. De vezels werden met water tot pulp gemalen. Maar toen in 1445 de boekdrukkunst was uitgevonden, was er veel meer papier nodig. Veel meer dan van lompen kon worden gemaakt. Dus werd er verder gezocht. Papiermakers ontdekten dat je ook van hout papier kunt maken. Ze maalden het heel fijn, vermengden het met water en maakten er platte vellen van. Dat papier noem je houthoudend. Het vergeelt na een tijdje, omdat er hars en lignine in zit. Door de houtpulp te koken, lossen de hars en de lignine op. Papier van gekookte houtpulp is houtvrij. Het blijft wit en het is heel sterk.

In Nederland zamelen we ongeveer twee derde in van al het papier dat we hebben gebruikt. Oud papier kan worden hergebruikt. Recyclen heet dat. Ongeveer drie kwart van al het papier dat wordt gemaakt, bestaat eigenlijk uit oud papier. Voor het andere kwart is hout nodig. Je kunt papier vier tot zes keer hergebruiken. Daarna worden de vezels te slap en moet er hout worden toegevoegd.
In Scandinavië worden naaldbomen gekweekt, speciaal om papier van te maken. Voor elke boom die gekapt wordt, plant men een nieuw boompje.

Denk aan het milieu! Oud papier kun je opnieuw gebruiken.

Tegenwoordig staat er bijna in elk huis een computer. Je kunt teksten op een beeldscherm lezen. Daarom zijn sommige boeken overbodig sinds de uitvinding van de computer. Een encyclopedie bijvoorbeeld. Die neemt soms een hele plank in de boekenkast in beslag. Maar hij past ook op één cd-rom. Mensen zijn wel eens bang dat papier helemaal gaat verdwijnen. Maar dat zal niet zo gauw gebeuren. Want je ogen worden snel moe van een beeldscherm. En als je voor het slapengaan nog even wilt lezen in bed, neem je je computer niet mee onder de dekens. Papier zal dus wel altijd blijven bestaan.

Een boek kun je overal lezen.

Details en informatie

  • Titel: Papier
  • Auteur(s): Jeroen Denters
  • Nummer: JC111
  • Niveau: 1
  • Siso: J 683
123movies