Documentatiecentrum

Aardgas

Na 1959 veranderde het leven van de meeste Nederlanders behoorlijk. Er was gas gevonden in de provincie Groningen, het grootste gasveld van Europa. Tussen 1960 en 1970 werden door heel Nederland gasbuizen aangelegd.
Ons aardgas werd gevormd uit fossielen en is oeroud. In de loop van miljoenen jaren kwamen er verschillende lagen bovenop de fossiele laag. Door druk en hitte ontsnapte aardgas. Medewerkers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ontdekten in 1959 het gas met speciale apparaten.
Nederland is rijker geworden door het aardgas. De regering gebruikte een deel van de opbrengst onder meer om wegen en scholen te bouwen. En om de natuur te verbeteren.
Het aardgas raakt een keer op. Daarom koopt Nederland gas uit het buitenland, omdat het soms goedkoper is dan ons gas. En zo kunnen we langer met onze eigen gasvoorraad doen.


© Peter Elenbaas/HH, Amsterdam

Gaswinning gaat het hele jaar door. ’s Zomers houden we gas over, omdat er dan niets nodig is voor de verwarming. Het overtollige gas wordt tijdelijk opgeslagen in een leeg gasveld.
 

Belangrijke grondstof


Aardgas is onze belangrijkste grondstof. We gebruiken het om ons huis te verwarmen en voor warm water om te douchen. En bijna al onze elektriciteitscentrales maken stroom door aardgas te verbranden. Dus als je het licht aandoet, gebruik je eigenlijk ook aardgas. 
Het is een hele kunst om het gas uit de bodem te halen. Eerst zoeken de NAM-medewerkers naar plekken waar gas zit. Dat gebeurt met apparaten die de bodem kilometers diep laten trillen. Elke aardlaag weerkaatst de trillingen op een eigen manier. En als er inderdaad gas zit, wordt er een winningsinstallatie gebouwd. Een ondergronds netwerk van gasbuizen zorgt ervoor dat heel Nederland van gas wordt voorzien. Bij mensen thuis, in kantoren en in fabrieken.
Gasvelden stoppen natuurlijk niet waar het land ophoudt. Onder de zeebodem zitten ze ook. Nederland heeft zo’n 150 platforms in de Noordzee staan om het gas er uit te halen. Toch zal het aardgas ooit op zijn. Gelukkig bestaat er gas dat nooit opraakt: biogas, ook wel groen gas genoemd. Door biogas te gebruiken, besparen we aardgas. En we helpen boeren die niet weten waar ze met al hun mest naar toe moeten. Biogas is een natuurproduct dat er altijd al was. Maar het wordt in ons land pas vanaf 2005 gebruikt als brandstof.


Gevaarlijk


Aardgas heeft niet alleen voordelen. Het is heel explosief. Daarom moeten gasleidingen goed in orde zijn, net als toestellen die op gas branden. Aardgas is van zichzelf reukloos. Gelukkig wordt er een vies geurtje aan toegevoegd, zodat je het goed kunt ruiken als het fout gaat.
De bodem boven een gasveld kan gaan dalen. Als dat geleidelijk gebeurt, merk je daar weinig van. Maar het kan ook met een schok gaan. Dan heb je een aardbeving en kunnen er scheuren in huizen ontstaan. In het Groningse gasgebied zijn jaarlijks honderd aardbevingen die steeds zwaarder worden. Gelukkig komt er nu extra geld om de beschadigde huizen op te knappen. En er wordt minder gas uit de Groningse bodem gehaald. Behalve biogas is er nog een alternatief: schaliegas. Dat gas kan alleen gewonnen worden, door de harde kleilaag te laten scheuren. Veel mensen zijn er niet gerust op. Ze zijn bang dat het gevolgen heeft voor het milieu. Sommige landen hebben het boren naar schaliegas verboden.



© Kees van de Veen/HH, Amsterdam

Bij elke aardbeving is het schrikken voor de mensen in het Groningse gasgebied. De schade aan hun huizen maakt hen boos. Zo mag het niet doorgaan, vinden ze.

Details en informatie

  • Titel: Aardgas
  • Auteur(s): Zeger van Mersbergen
  • Nummer: 2
  • Niveau: 5
  • Siso: J 643.4
123movies