Documentatiecentrum

Bomen (Junior)

Een boom zie je nooit helemaal. Een heel groot deel zit namelijk onder de grond. Dat zijn de wortels. Het wortel-stelsel is meestal net zo groot en breed als de takken erboven. Met de wortels staat een boom stevig vast in de aarde. De wortels zorgen ook voor voedsel: water en mineralen. Die komen uit rottende planten, bladeren en takken. De boom zuigt het water door de wortels en de stam omhoog naar de takken en de bladeren. Alle takken en bladeren samen heten de kroon van de boom. Er zijn loofbomen en naaldbomen. Loofbomen krijgen bladeren en vallen in de winter uit. Naaldbomen hebben harde naaldjes en blijven in de winter groen.

Hou jij ook van spelen in een bos? Je kunt bijvoorbeeld lekker klauteren op omgevallen bomen.

Vier seizoenen

Lente, zomer, herfst of winter, in elk jaargetijde ziet een boom er weer anders uit. Dat komt doordat hij het hele jaar bezig is om vruchten of zaden te maken. In de lente komen de kale bomen opnieuw tot leven. De knoppen zitten al aan de boom. Als het water warmer wordt, komen de knoppen uit. Fruitbomen krijgen bloemen. In de zomer zit er volop blad aan de bomen. De bladeren zien er bij elke boomsoort verschillend uit: rond, ovaal, met punten. In de herfst stopt de boom met drinken. De bladeren verdorren dan, en vallen uit. De afgevallen bladeren vormen een warme deken op de grond. Zo kunnen de wortels van de boom niet bevriezen.

Je kunt een boom herkennen aan zijn blad.

Veel bomen samen vormen een bos. De naam Holland komt van Holtland. Dat is een ouderwets woord voor houtland. Tot ongeveer tweehonderd jaar geleden bestond Nederland voor het grootste gedeelte uit bos. Nu is een tiende deel van Nederland nog maar bos. De rest is bebouwd of is weiland. De oudste bossen op aarde zijn tropische regenwouden. Sommige bestaat al 100 miljoen jaar. In zo'n bos groeien de meeste soorten bloeiende planten, struiken en bomen. Tropische regenwouden groeien langs de evenaar. De evenaar ligt precies op het midden van de aardbol. Het is er altijd heet en het regent veel.

Bomen leven langer dan mensen, soms wel driehonderd jaar. Ouders planten vaak een boom bij de geboorte van hun baby. In Hattem is zelfs een heel geboortebos voor alle baby´s uit eenzelfde jaar. Wetenschappers dachten dat een boom in Amerika de oudste boom op aarde was. Die 'Methusalah' is zo´n vijfduizend jaar oud. Maar in Zweden is in 2008 een spar gevonden die bijna 10 duizend jaar oud is. De hoogste bomen staan wel in Amerika. Dat zijn de redwoods. Deze bomen kunnen wel 112 meter lang worden. De kroon is zo hoog, dat die vaak in de mist zit.

Details en informatie

  • Titel: Bomen (Junior)
  • Auteur(s): Katja Hansma
  • Nummer: JC212
  • Niveau: 1
  • Siso: J 588.1
123movies