Documentatiecentrum

Buideldieren

Buideldieren zijn bijzondere zoogdieren, zoals kangoeroes. Jongen van buideldieren zitten heel kort in de baarmoeder. Als ze geboren worden zijn ze piepklein, blind en doof. Ze klimmen naar de buidel van hun moeder. Op de reuk zoeken ze daar een tepel. Ze blijven er maanden aan vastzitten om melk te drinken.
Buideldieren komen niet overal op de wereld voor. Tweehonderd miljoen jaar geleden bestond de wereld uit één groot continent. Deze landmassa is later gespleten en er ontstonden verschillende continenten. Die kwamen los van elkaar te liggen. Alleen op sommige werelddelen, zoals Australië en Zuid-Amerika, leefden buideldieren.
Buideldieren hebben het moeilijk. Er wordt op ze gejaagd voor hun vlees en hun vacht. Ook in het verkeer sterven veel buideldieren. Om te voorkomen dat de koala's uitsterven, zijn ze sinds 1927 beschermd. Maar koala's leven in eucalyptusbossen en die worden gekapt voor woningbouw.


© Gerard Lacz/FLPA, Stowmarket (GB)

Een koalajong blijft zes maanden in de buidel. Daarna draagt zijn moeder hem nog zes maanden op haar rug.

Kangoeroes

Kangoeroes zijn de bekendste van de meer dan driehonderd soorten buideldieren.
Andere buideldieren zijn bijvoorbeeld koala's, opossums of buidelratten. Alle buideldieren zijn zoogdieren. Vroeger dachten de Aboriginals, de inheemse bevolking van Australië, dat de jongen in de buidel geboren werden. Pas in 1923 wist men hoe het jong van een kangoeroe geboren werd en hoe hij in de buidel terechtkwam.
Het jong van een reuzenkangoeroe groeit een half jaar in de buidel en dan steekt hij steeds vaker zijn kopje naar buiten. Totdat zijn moeder hem er uit zet om wat gras te eten. Twee maanden lang wipt hij in en uit de buidel en eet steeds meer gras. En dan moet hij op eigen benen staan. Een reuzenkangoeroe wordt ongeveer 1,80 meter hoog en weegt 90 kilo. Zijn staart is sterk en is 1,20 meter lang. Rode kangoeroes halen een snelheid van 60 kilometer per uur. Met hun sterke achterpoten maken ze sprongen van wel drie meter hoog.

Koala's

Koala's brengen bijna hun hele leven door in eucalyptusbomen. Ze eten alleen maar eucalyptusbladeren. Ook het vocht dat ze nodig hebben, halen ze eruit. Omdat er in eucalyptusbladeren weinig voedingsstoffen zitten, zijn koala's niet erg actief. Ze slapen ongeveer 20 uur per dag, waardoor ze weinig energie verbruiken.
Eucalyptusbomen groeien vooral in het oosten van Australië. Zo'n honderd jaar geleden waren er nog miljoenen dieren. Maar veel eucalyptusbomen werden gekapt. En veel koala's stierven door ziektes. Ook bosbranden zijn gevaarlijk, omdat de dieren zo traag zijn en niet op tijd weg kunnen komen.

Opossums

Buidelratten of opossums leven in Zuid-Amerika. Het zijn ratachtige dieren die elk soort voedsel eten: vruchten, insecten, kikkers en jonge vogeltjes. Deze omnivoren kunnen zich overal goed aanpassen.
De jongen van een opossum blijven twaalf dagen in de buik van hun moeder. Daarna worden ze geboren. Soms zijn het er wel 24! Ze gaan op zoek naar een tepel in de buidel. Het vrouwtje heeft maar twaalf tepels. Alleen de sterkste jongen bereiken een tepel. De rest is onderweg al omgekomen of gaat alsnog dood van de honger.
Na ongeveer tien weken zijn de opossumjongen zo groot als een muis. Ze kruipen uit de buidel op de rug van hun moeder en houden zich stevig vast aan haar pels. Drie maanden later gaan ze hun eigen voedsel zoeken.


© R. Wittek/Lineair, Arnhem

Details en informatie

  • Titel: Buideldieren
  • Auteur(s): Marlies Huijzer
  • Nummer: IC345
  • Niveau: 3
  • Siso: J 598.99
123movies