Documentatiecentrum

Dakloos

Heb jij wel eens iemand buiten op een bankje of onder een afdakje zien liggen? Waarschijnlijk was diegene dakloos. Dat is iemand die geen huis heeft. Een dakloze heeft weinig geld en meestal geen werk. Hij slaapt op straat want een huis is te duur. Vaak heeft een dakloze schulden. Hij heeft teveel geld uitgegeven of geleend. Terugbetalen is dan moeilijk. En als mensen een tijd niet voor hun huis betalen, komen ze op straat te staan. Dakloos worden komt bijna altijd door problemen met geld. En vaak is iemand verslaafd. Wie verslaafd is, kan niet zonder alcohol of drugs. Alcohol zit in bier, wijn en sterke drank. Je kunt er dronken van worden. Van drugs ga je je anders voelen. Je ziet de dingen anders dan ze zijn. Vooral drugs zijn heel duur.


© Henriette Guest/ANP, Rijswijk

Een dakloze met zijn spulletjes.


Ongezond leven

Het leven als dakloze is moeilijk. Er zijn veel zorgen: waar vind ik een slaapplaats, hoe kom ik aan eten? En hoe kom ik aan geld om alcohol en/of drugs te kopen? Dakloze mensen kunnen niet goed voor zichzelf zorgen. Ze wassen zich niet vaak. Ze poetsen hun tanden niet. Hun haar groeit maar door. Ze eten ongezond of ze eten restjes uit vuilnisbakken. Het leven op straat is ook gevaarlijk. Soms worden daklozen geslagen of bestolen. En in de winter kan een dakloze ’s nachts buiten doodvriezen.
Daklozen in Nederland krijgen van de regering een uitkering. Dat is net genoeg geld om van te leven. In steden kunnen daklozen eten en binnen zitten in opvanghuizen. Er zijn slaaphuizen waar daklozen in zalen kunnen slapen. Het is er vaak druk en lawaaierig. Er zijn niet genoeg slaapplaatsen voor alle daklozen. Maar bij koud winterweer zijn er extra bedden. De bekendste organisatie die daklozen helpt, is het Leger des Heils. Het is een groep mensen die in God gelooft. 


© Marcel van den Bergh/HH, Amsterdam

In een opvanghuis drinken daklozen koffie, ze kletsen en doen een spelletje.


Daklozen in andere landen

Overal in de wereld zijn daklozen. In rijke landen leven ze vooral in grote steden. Ze slapen vaak in metrostations of tunnels. Maar de meeste daklozen op de wereld wonen in arme landen. De regering heeft te weinig geld om huizen voor de armen te bouwen. Een uitkering voor mensen zonder werk is er niet. 
Niemand weet precies hoeveel mensen in de hele wereld dakloos zijn. Volgens een onderzoek uit 2005 zijn het er 100 miljoen. In arme landen komen er snel daklozen bij. In veel steden ontstaan sloppenwijken. Dat is een buurt met kleine, zelfgemaakte huizen van karton, plastic zeil en golfplaten. Ze hebben geen stroom, en meestal ook geen water en wc. Soms raken veel mensen tegelijk dakloos door een aardbeving of een overstroming. Ook oorlogen maken mensen dakloos. Ze vluchten voor bommen en laten alles achter.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 327 Dakloos.

Details en informatie

  • Titel: Dakloos
  • Auteur(s): Lonneke Crusio
  • Nummer: 327
  • Niveau: 2
  • Siso: J 328.9
123movies