Documentatiecentrum

De Euro

Sinds 1 januari 2002 kun je in Nederland met euro's betalen. En niet alleen in Nederland. Ook in tien andere landen van de Europese Unie is de euro ingevoerd. Dat ging niet van de ene op de andere dag. Er is lang over nagedacht. In 1992 werd in Maastricht besloten dat de euro er kwam. Maar niet elk land wilde eraan meedoen. Engeland en Zweden wilden bijvoorbeeld nog even wachten. Eerst maar eens zien of het allemaal wel werkt. Het is ook niet niks om opeens een andere muntsoort te hebben. De Nederlandse guldens zijn nu geschiedenis geworden. Best jammer, want onze bankbiljetten waren erg mooi.

De eurobiljetten zien er heel anders uit dan onze oude biljetten.

Zwembaden vol

Toen besloten was dat de euro er zou komen, gingen er ontwerpers aan de slag. Zij bedachten hoe de munten en bankbiljetten er uit konden gaan zien. Daarna konden de munten en de biljetten gemaakt worden. Daar werd al lang voor 1 januari 2002 mee begonnen. Maar ze konden niet meteen gebruikt worden. Ze moesten worden bewaard. De eurobiljetten werden opgeslagen in een kluis, ergens in Amsterdam. De munten werden in een enorme kluis in Lelystad bewaard. In totaal zijn er twaalf miljard eurobiljetten en tachtig miljard euromunten gemaakt. Daar kun je wel een paar zwembaden mee vullen.

Waar zou Dagobert Duck in zwemmen? In guldens, dollars, euro's of nog wat anders?

Vooral op vakantie is de euro handig. Je hoeft niet meer van tevoren geld te wisselen. Je hoeft ook niks meer om te rekenen. Hoeveel is 225 Belgische franken? Euhm. Laat maar! Als een ijsje in België 0,99 eurocent kost en in Nederland 0,60 dan weet je dat het in België duurder is. Makkelijk, toch? Het geld is dus niet opeens overal evenveel waard geworden. In het ene land kun je voor honderd euro meer boodschappen doen dan in het andere land. Dat zal ook wel zo blijven.

Er waren twee grote zorgen om het invoeren van de euro. Misschien zou het geld vervalst worden. Want in het begin zou de euro voor iedereen nieuw zijn. En niemand zou weten hoe dat nieuwe geld er uit zou zien. Ook was iedereen bang dat niet alle apparaten op tijd klaar zouden zijn. Alle kopieermachines, parkeermachines, flipperkasten, kassa's en pinautomaten moesten worden omgebouwd. Een enorme klus. Maar alles is goed gegaan. In januari 2002 mochten mensen nog met guldens betalen. Maar dat deed bijna niemand. Mensen vonden het wel spannend om met gloednieuwe euro's te betalen.

Geld pinnen is gemakkelijk. Als er maar genoeg geld op je rekening staat.

Details en informatie

  • Titel: De Euro
  • Auteur(s): Jeroen Denters
  • Nummer: JC061
  • Niveau: 2
  • Siso: J 345.1
123movies