Documentatiecentrum

De radio

Vroeger waren radio's grote kasten. Dat komt omdat er glazen buizen in zaten. Die waren nodig om stroom op te wekken. Tot iemand ontdekte dat je ook met transistors stroom kon maken. Dat zijn kleine onderdelen, zodat de radio zelf ook kleiner kon worden. De transistor-radio werd een groot succes bij jongeren. Als je in zo'n kleine radio batterijen deed, kon je er overal mee naar toe. Ze namen dus hun favoriete muziek mee, bijvoorbeeld naar het strand. Dat was toen heel erg nieuw. Nu is het heel gewoon om overal en altijd muziek te kunnen horen.


© Bas Beentjes / Hollandse Hoogte

Veel mensen luisteren naar de radio terwijl ze werken.

Techniek

Met een knop zet je de radio aan en er komt geluid uit. Hoe werkt dat? Voor een radioprogramma praten mensen in een microfoon. De stem zorgt voor trillingen en de microfoon zet die om in seintjes. Deze seintjes gaan vanuit de studio door een kabel naar een mast. Op de mast staat een antenne. Die zendt de seintjes als radiogolven door de lucht. Op je radio zit ook een antenne. Die vangt de radiogolven uit de lucht op. Hij verandert de seintjes weer in geluid. Als je de radio aanzet, kun je kiezen uit verschillende zenders. Tegenwoordig gaan de seintjes steeds vaker door een kabel in de grond. Veel huizen zijn op de kabel aangesloten, dat geeft beter geluid.


© Koen van Weel / ANP Photo

Deze dj van radio 538 presenteert een programma vanuit de studio.

In de Tweede Wereldoorlog was het verboden om naar de radio te luisteren. Veel Nederlanders deden het stiekem. De radio was belangrijk. Er werd verteld hoe het ging met de bevrijding van Nederland en andere bezette landen. Nu lijkt radio minder belangrijk, omdat er ook televisie en internet is. Toch luisteren heel veel mensen naar de radio. Er is elk uur nieuws en er zijn veel actualiteiten-programma's. In die programma's gaat het over het laatste nieuws of over belangrijke gebeurtenissen. Er is ook veel muziek op de radio. Er zijn geen speciale programma's voor kinderen op de radio. Op internet wel, daar heb je kinderradio.FM.

Bij de radio zijn allerlei banen. Het bekendste beroep is dj (zeg: diedjee). Hij of zij praat de muziek aan elkaar en hij zit 'achter de knoppen'. Bij sommige programma's bedient een technicus de knoppen. Er zijn nog meer beroepen. Bijvoorbeeld die van redacteur. Hij zoekt in kranten en op internet naar nieuws of interessante onderwerpen. Een producer (zeg: proodjoeser) zorgt ervoor dat bij een radio-uitzending alles goed verloopt. Hij houdt de tijd in de gaten en regelt koffie voor de gasten. Een radiovormgever maakt jingles (zeg: dzjingels). Aan zo'n melodietje herken je een programma of een onderdeel ervan.

Details en informatie

  • Titel: De radio
  • Auteur(s): Lien van Horen
  • Nummer: JC272
  • Niveau: 2
  • Siso: J 666.1
123movies