Noordhoff Uitgevers

Frankrijk

Iedereen kent wel de Eiffeltoren. Van een kaart van je vriendje die in Frankrijk op vakantie was. Of, misschien ben je er zelf geweest. Je hebt vast en zeker ook gehoord van Disneyland. Dat is een pretpark waar je helden uit strips en tekenfilms van Walt Disney tegenkomt.
Disneyland ligt niet ver van Parijs. Het klinkt ver weg, maar vanuit Nederland is het maar een halve dag rijden. Niet alleen Parijs is leuk om naar toe te gaan. Heel Frankrijk is de moeite van het bezoeken waard. Elk jaar gaan honderdduizenden Nederlanders naar Frankrijk op vakantie.
Je kunt naar zee, naar hoge bergen, naar oude steden en dorpjes en ook kun je er fijn skiën.
En nog iets, in Frankrijk is het vaak mooi weer.
Frankrijk heeft alles. De Fransen zijn daarom erg trots op hun land. 'Vive la France' roepen ze vaak. Dat betekent: lang leve Frankrijk.

Eurodisney trekt veel bezoekers.

Het Franse landschap: altijd verrassend!

In Noord-Frankrijk is het landschap vlak en soms golvend. Je vindt er uitgestrekte akkers met tarwe, gerst en haver. Ten zuiden van Parijs worden de heuvels steeds hoger. In het midden van Frankrijk ligt het Centraal Massief. Daar zijn veel uitgedoofde vulkanen. De rotsen zijn er steil en de kloven diep. Kloven zijn de steile wanden in het gebergte. Meer naar het zuiden ligt de Provence (zeg: Provanz). Tegen de berghellingen groeien daar overal druiven. Op de grens van Frankrijk en Italië liggen de Franse Alpen. Daar is de hoogste berg van Europa: de Mont Blanc (4807 meter). Frankrijk heeft meer hoge bergen. Bijvoorbeeld de Pyreneeën. Die liggen op de grens met Spanje. De bergtoppen zijn meer dan 3000 meter hoog. Daar leven zelfs beren.

Mont Blanc betekent 'witte berg'. Op de top ligt het hele jaar door sneeuw.

In Frankrijk zie je 's zomers grote velden met zonnebloemen. Van de zaden wordt zonnebloemolie en margarine gemaakt. In de Alpen zijn weinig akkers. Wel grazen er veel koeien en schapen. Die leveren vlees, melk en wol. Van de melk maken de Fransen de beroemde Franse kaas. Er zijn wel 400 soorten Franse kaas. Bekend zijn de schimmelkazen Camembert, Brie en Roquefort (zeg: Rokkefor). Een schimmelkaas dankt zijn smaak aan een schimmel die erop of erin is gegroeid. Dat klinkt misschien vies, maar de meeste mensen vinden dat juist lekker.
De Franse westkust is erg in trek bij Nederlandse vakantiegangers. Die ligt aan Het Kanaal en de Atlantische Oceaan. Daar liggen ook de schiereilanden Normandië en Bretagne. Een schiereiland is een eiland dat aan één kant verbonden is met het vaste land.

De meeste toeristen gaan naar de zuidkust. Het is er bijna altijd mooi weer. Je kunt er zwemmen in de Middellandse Zee. Er groeien palmbomen en prachtig bloeiende planten.
Ook vind je in Frankrijk veel beschermde natuurgebieden. Een beroemd natuurgebied is de Camarque (zeg: Kamarke). Het is een moerasachtig gebied waar wilde paarden en flamingo's leven.

Nice (zeg: Nies) is een luxe badplaats aan de Franse zuidkust.

Details en informatie

  • Titel: Frankrijk
  • Auteur(s): Jan-Willem Driessen
  • Nummer: IC001
  • Niveau: 3
  • Siso: J Eu Fran 991