Documentatiecentrum

Gas in de Waddenzee

Er is een stuk van Nederland dat wereldberoemd is. Dat is de Waddenzee. Vooral onder vogelliefhebbers is dat gebied erg bekend. De Waddenzee ligt aan de noordkant van Nederland tussen het vasteland en de eilanden. Het bijzondere is dat de Waddenzee af en toe droog staat. Nou ja, bijna dan. Als het eb is, zakt het water zo ver dat er op hele grote stukken van de bodem geen water meer is. Vogels kunnen zo bij voedsel dat anders op de bodem van de zee blijft liggen. Ook de zeehond leeft graag in de Waddenzee. Hij zwemt er als het vloed is en vangt dan vissen. Als het eb is, rust hij uit op het wad.
Precies in dat prachtige natuurgebied zit aardgas in de grond. Gas waarmee je huizen kunt verwarmen en waarop je eten kunt koken. Dat gas is veel geld waard.

In de Waddenzee groeien bijzondere planten, zoals de zeeaster en zeekraal.

Tien jaar koken

Met het gas dat in de bodem van de Waddenzee zit, kunnen alle huishoudens van Nederland tien jaar vooruit. Ze kunnen er tien jaar lang maaltijden van koken en er hun huizen mee verwarmen. Om het gas uit de grond te krijgen, moeten er diepe gaten in de zeebodem worden geboord. Dat kan alleen met grote boortorens. Die maken veel herrie en zorgen ook nogal eens voor vervuiling. En dat is een grote bedreiging voor de dieren en de planten in het gebied.

De boor in een boortoren.

De NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, boort naar gas. Dat mag niet zomaar. De regering moet dat eerst goedvinden. In de regering zit een minister van Milieu. Die wil liever niet dat er geboord wordt. Maar er zit ook een minister van Economische Zaken in. Die moet ervoor zorgen dat er in Nederland genoeg geld wordt verdiend. Hij vindt het zonde om al dat kostbare gas in de grond te laten zitten.
De NAM heeft de regering beloofd dat er heel netjes geboord zal worden. Het bedrijf zal zijn uiterste best doen om de natuur niet te vervuilen of te beschadigen. Maar milieuorganisaties vinden dat niet genoeg. Zij zeggen dat de bodem van de Waddenzee zal inzakken als het gas eronder is weggehaald. Als dat gebeurt, blijven de Wadden voor altijd onder water. De dieren zijn dan hun speciale natuurgebied kwijt. Ook zijn de milieuorganisaties bang dat er per ongeluk schadelijke stoffen uit de grond in het water terechtkomen. Bovendien maken boortorens veel herrie. Dat jaagt de dieren weg.

Details en informatie

  • Titel: Gas in de Waddenzee
  • Auteur(s): Susan van Schijndel
  • Nummer: jc034
  • Niveau: 2
  • Siso: J 643.4
123movies