Documentatiecentrum

Inbraak

Niemand weet hoeveel inbraken er per jaar in Nederland gepleegd worden. Wel wordt er elk jaar door ongeveer 100.000 mensen aangifte gedaan. Niet alleen in woningen wordt vaak ingebroken. Ook in bedrijven, scholen, musea, kantines en andere gebouwen slaan inbrekers toe. Soms is er veel schade. Ook in auto's wordt vaak ingebroken, gemiddeld één auto per twee minuten! Een auto is makkelijk open te breken. De politie adviseert daarom om geen belangrijke of waardevolle spullen in de auto te laten liggen. In computers kun je ook inbreken. De dieven onderscheppen passwords van gebruikers en kunnen daarmee geld opnemen bij de bank.

Soms lukt het de politie om de inbreker te vinden.

Geld

Er zijn twee soorten inbrekers: gelegenheidsdaders en professionele inbrekers. Negen van de tien woninginbraken worden gepleegd door gelegenheidsdaders. Ze zijn meestal jong en hebben weinig ervaring met inbreken. Ze hebben snel geld nodig, omdat ze verslaafd zijn aan drugs of alcohol. Ze breken in in buurten die ze goed kennen, zodat ze snel kunnen vluchten. Professionele inbrekers werken vooral buiten hun woonplaats. Ze weten precies wat ze willen hebben. Ze houden een huis en de bewoners vaak eerst een tijd in de gaten. Dan weten ze wanneer de mensen weg zijn. Ze hebben zoveel ervaring dat ze alarminstallaties makkelijk kunnen uitschakelen of omzeilen. Soms stelen ze op bestelling.


Bij een inbreker denk je al snel aan deze persoon. Maar een inbreker kan eruitzien als iedereen.

Er zijn allerlei manieren om het inbrekers moeilijk te maken. Het voorkomen van inbraken wordt preventie genoemd. Inbrekers hebben een hekel aan 'de drie L's': licht, lawaai en lang werk. Doe dus een buitenlamp aan, zorg voor een alarm en flink veel sloten op de deur. Natuurlijk moet je geen ladder buiten laten staan, en geen ramen op een kiertje laten als je er niet bent. Als je op vakantie gaat, kun je ervoor zorgen dat het huis toch een bewoonde indruk maakt. Met een tijdschakelklok kun je de lampen ’s avonds laten branden. En het is handig als de buurvrouw de post van de mat haalt, de plantjes water geeft en af en toe het gras maait.

Als een inbreker is gepakt, beslist de rechter wat er met hem moet gebeuren. Soms krijgt iemand een taakstraf. Heeft iemand al vaker ingebroken, of geweld gebruikt, dan kan hij ook naar de gevangenis worden gestuurd. Als er in je huis is ingebroken, voel je je daarna soms bang. Je kunt dan praten met mensen van het Bureau Slachtofferhulp. De meeste mensen zijn verzekerd tegen inbraak en diefstal. Ze betalen per maand een premie aan een verzekeringsmaatschappij. Als er dingen zijn gestolen, krijg je van de verzekeringsmaatschappij geld om nieuwe spullen te kopen.

Details en informatie

  • Titel: Inbraak
  • Auteur(s): Ferdinand Pronk
  • Nummer: IC239
  • Niveau: 3
  • Siso: J 396.6 / J 695.7
123movies