Documentatiecentrum

Israël

Israël is de laatste jaren veel in het nieuws. Het gaat dan meestal over de oorlog met de Palestijnen. Maar over Israël is veel meer te vertellen!
Israël is een klein land in het Midden-Oosten. Er wonen ruim 7 miljoen mensen. De meesten wonen in steden aan de kust of in de valleien landinwaarts. In Jeruzalem wonen ruim 750 000 mensen. In het noorden is het bergachtig, in het zuiden is een woestijn, de Negeb. Daar wonen weinig mensen.
In Israël vind je het zoutste meer van de wereld: de Dode Zee. Door het zout blijf je daar gewoon drijven! Het is ook het laagst gelegen meer op aarde. Het hoogste punt in Israël is de Meronberg (1208 meter) in het noorden. Daar regent het veel en in de winter valt er regelmatig sneeuw. Terwijl het in het zuiden juist extreem droog is.


© Mikkel Ostergaard/HH, Amsterdam

Haifa is een belangrijke havenstad in het noorden van Israël. Joden en Arabieren wonen daar door elkaar. Studenten gaan naar dezelfde universiteit.

Problemen

Vierduizend jaar geleden woonden de Hebreeërs in het gebied dat nu Israël heet. Veel van deze mensen, de voorouders van de Joden, moesten vluchten toen de Romeinen het gebied overheersten. Zij verspreidden zich over de hele wereld. Veel Joden koesterden de wens om ooit naar het beloofde land terug te keren. Dat gebeurde vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tienduizenden Joden trokken naar Palestina, zoals het land toen heette. Dat leverde grote problemen op met de Palestijnen die al eeuwen in dit gebied woonden. In 1948 stichtten de Joden de staat Israël.
De problemen tussen de twee groepen leidden vaak tot een oorlog. Israël veroverde tijdens een oorlog soms grond, zoals de Westelijke Jordaanoever. In deze bezette gebieden bouwden ze dorpen voor de Joden. Palestijnen waren het hier niet mee eens. Hun opstand heet de intifada.
Het leger is belangrijk voor Israël. Daarom moeten de meeste mannen én vrouwen, vanaf hun 18e verplicht het leger in.
In Jeruzalem komen drie godsdiensten samen: de joodse, islamitische en christelijke godsdienst. Een derde van alle Joden in Israël is religieus. Op zaterdag gaan ze naar de synagoge om te bidden. Ze mogen die dag niet werken. Het voedsel dat zij eten moet koosjer zijn. Dat betekent 'rein'. Ze mogen alle groenten en fruit eten, maar bijvoorbeeld geen vlees van een varken, paard of haas.

Geld verdienen

Toen de staat Israël in 1948 ontstond, gingen veel mensen in een kibboets wonen. Zij hadden geen eigen bezittingen en de kinderen sliepen bij elkaar in aparte kinderhuizen. Nu wonen niet zoveel mensen meer in de kibboets en is het er minder streng. Wel komen er nog veel landbouwproducten vandaan, zoals katoen, dadels, nectarines en avocado's. Veel producten worden verkocht aan Nederland. Biotechnologie is belangrijk in Israël. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van gewassen die een betere oogst opleveren, speciaal in heel droge gebieden. Naast deze industrie verdient Israël veel geld met het verkopen van geslepen diamanten en hightech-producten zoals computerprogramma's.
Ook toerisme is een belangrijke bron van inkomsten. Veel mensen werken in een restaurant, hotel of als reisleider. Vooral Amerikanen en Nederlanders gaan in Israël op vakantie. De meeste bezoekers gaan naar Jeruzalem, maar ook de Dode en de Rode Zee zijn populair.


© Jean Cassou/Lineair, Arnhem

In de Rode Zee zwemmen veel kleurige vissen tussen het koraal. Toeristen komen hier vooral om te duiken.

Details en informatie

  • Titel: Israël
  • Auteur(s): Kim Nelissen
  • Nummer: IC362
  • Niveau: 3
  • Siso: J 991
123movies