Noordhoff Uitgevers

Leeuwen

De leeuw is de koning van de dieren. Hij is sterk en dapper en ziet er indrukwekkend uit. Dat komt door zijn manen. Dat zijn de haren rond zijn kop en hals. Leeuwen komen vooral in Afrika voor. Ze leven daar op de savanne. Dat is een grote grasvlakte met veel rotsen en struiken. Dieren kunnen zich daar goed verbergen. Leeuwen leven in grote groepen bij elkaar. Zo’n groep heet een troep. Ons huisdier de kat is familie van de leeuw. De leeuw is de enige kattensoort die in een groep leeft. Alle andere kattensoorten, zoals de tijger of het luipaard, leven alleen. In een troep leeuwen zijn de vrouwtjes, de leeuwinnen, de baas.


Alleen de mannetjes hebben manen, de vrouwtjes niet.


Op jacht

De vrouwtjes in de groep zorgen voor het eten. Leeuwinnen zijn licht en snel. Zij gaan op jacht als de zon ondergaat. Een leeuwin rent heel hard, maar dat houdt ze niet lang vol. Binnen een paar minuten moet ze haar prooi kunnen grijpen. Leeuwen zien prima in het donker. Ze wachten in het hoge gras of onder de struiken. Als in de verte een kudde antilopen of andere dieren graast, dan houden de leeuwinnen die in de gaten. Antilopen zijn een soort grote herten. Ze zijn heel snel!
De leeuwinnen besluipen de kudde en één leeuwin springt tevoorschijn. Dat geeft paniek! De antilopen beginnen te rennen. De leeuwinnen zien razendsnel welke antilope het zwakst is. Daar gaan ze achteraan. Een van de leeuwinnen krijgt het dier te pakken en zij bijt het dood. De leeuwinnen gaan zelf snel eten, voordat de mannetjes komen. Als die er zijn, jagen ze de leeuwinnen weg. Zij eten tot ze niet meer kunnen. De leeuwinnen nemen daarna nog wat, en wat er over blijft is voor de jongen. Jongen tot vijf maanden drinken nog melk bij hun moeder. Maar oudere jongen hebben echt vlees nodig!

Bedreigd door de mens

De leeuw is geen prooidier voor andere dieren. Maar de leeuw heeft toch een vijand: de mens. Want mensen nemen steeds meer ruimte in. Ruimte waar vroeger de leeuw leefde. Mensen bouwen steden en dorpen en leggen akkers aan. Leeuwen worden daardoor teruggedrongen. Ze komen nu alleen nog voor in Afrika en India, in reservaten. Dat zijn beschermde natuurgebieden. Er zijn reservaten waar toeristen de leeuwen kunnen komen bekijken. Ze gaan dan op safari, ze maken een autotocht door het gebied. 

In de dierentuin

Vroeger (ongeveer 5000 jaar geleden) leefden er ook leeuwen in Europa en Azië. En zelfs in Alaska, waar het heel erg koud is. Toen woonden de mensen nog in grotten. Als ze een leeuw vingen, hadden ze gelijk een lekkere warme vacht. De laatste leeuw in Europa leefde ongeveer 2000 jaar geleden in Griekenland.
Leeuwen kun je zien in de dierentuin. Daar hebben ze tegenwoordig flink de ruimte. Ze leven er in een troep samen, net als in het wild. Jagen hoeft niet, ze krijgen eten van de oppassers. De dierenarts komt regelmatig langs om te zien of de leeuwen nog gezond zijn.


Een toerist maakt een foto van een leeuw.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 98 Leeuwen.

Details en informatie

  • Titel: Leeuwen
  • Auteur(s): Anke Heesbeen
  • Nummer: 98
  • Niveau: 1
  • Siso: 598.95