Documentatiecentrum

Medicijnen - Informatie

Vroeger gebruikten mensen geneeskrachtige kruiden als ze ziek waren. Nu zijn er in ons land ruim tienduizend verschillende medicijnen verkrijgbaar. De meeste zijn gemaakt van chemische stoffen. Je hebt geneesmiddelen die echt genezen zoals antibiotica. Antibiotica doden ziekmakende bacteriën, bijvoorbeeld bij een longontsteking. Er zijn ook medicijnen waarmee je ziektes voorkomt, zoals de injecties tegen besmettelijke ziektes. Ook zijn er middelen die artsen gebruiken bij onderzoek, bijvoorbeeld oogdruppels om oogproblemen te ontdekken. Maar de meeste medicijnen zijn ontwikkeld om bepaalde functies van je lichaam te verbeteren. Denk aan medicijnen die de bloeddruk verlagen en insuline die je moet inspuiten als je suikerziekte hebt.


©Shutterstock, New York
In puffers zitten gasvormige of poedervormige medicijnen. Astmapatiënten gebruiken die als ze benauwd zijn. Een puffer maakt het ademen makkelijker.

Geneesmiddelen testen

In Nederland en België werken zo’n 100 duizend mensen in de farmaceutische industrie. Fabrikanten van medicijnen heten farmaceuten. Nieuwe geneesmiddelen worden uitgebreid getest. Daarbij wordt vaak behalve het medicijn ook een placebo gebruikt. Een placebo is een nepmedicijn dat er als echt uitziet, maar geen farmacon bevat. De ene testgroep slikt het echte medicijn, terwijl de andere een placebo krijgt, zonder het te weten. Pas als het medicijn veilig is en goed werkt, wordt het goedgekeurd en mag het worden verkocht. 


©Shutterstock, New York
Alles is heel schoon in de ruimtes waar medicijnen worden gefabriceerd. Dat moet ook wel, want er mogen geen bacteriën bij het productieproces komen.

Medicijnen gebruiken 

Je kunt een aantal zelfzorgmiddelen kopen bij de drogist, maar de meeste medicijnen haal je bij de apotheek met een recept van de dokter. De apotheker is de deskundige op medicijngebied. De apothekersassistent vertelt je waar het medicijn voor is en hoe je het moet gebruiken. Ook zit in elk medicijndoosje een bijsluiter met informatie. 
Tegen een aantal ziektes bestaan nog geen medicijnen, bijvoorbeeld tegen dementie. Over de hele wereld doen farmaceuten proeven met nieuwe medicijnstoffen en speuren ze in nieuw ontdekte planten naar geneeskrachtige stoffen. Ook wordt er hard gewerkt aan slimme geneesmiddelen die meer of minder werkzame stof afstaan: precies de hoeveelheid die de patiënt nodig heeft en op de juiste plek in zijn lichaam.

Details en informatie

  • Titel: Medicijnen - Informatie
  • Auteur(s): Zeger van Mersbergen
  • Nummer: 106
  • Niveau: 4
  • Siso: J 612.8
123movies