Documentatiecentrum

Mensen in de ruimte

Mensen hebben altijd belangstelling gehad voor de ruimte, het gebied buiten onze aarde. Rond 250 voor Christus probeerde de Griek Aristarchus al de afstand tot de zon en de maan te berekenen. En vierhonderd jaar geleden ontdekte Galilei met zijn telescoop bergen en kraters op de maan en vlekken op de zon.  Tijdens de Koude Oorlog (1945-1991) speelde ruimtevaart een belangrijke rol en had Rusland lange tijd een voorsprong. Zo draaide Joeri Gagarin op 12 april 1961 als eerste mens rond de aarde. Op 21 juli 1969 zetten Neil Armstrong en Edwin Aldrin, twee Amerikaanse astronauten, voet op de maan. Na hen wandelden er nog tien andere Amerikanen op de maan rond. Toen was het afgelopen, want ruimtevaart is erg duur. 

© NASA Washington

De Amerikaan Neil Armstrong staat op de maan, op 21 juli 1969.

Wonen in de ruimte

In 1998 besloten zestien landen samen een ruimtestation te bouwen dat in een baan rond de aarde zou draaien. Ook Nederland deed mee. In 2011 was het ISS, het internationale ruimtestation, klaar. Aan boord van het ISS wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Er zijn altijd mensen in het ISS; teams wisselen elkaar af. 

 
© NASA Washington

Het internationale ruimtestation ISS is zo groot als een voetbalveld.

Nieuwe technologie

Voor ruimtevaart wordt veel nieuwe technologie ontwikkeld, die we ook in ons dagelijks leven zijn gaan gebruiken. Denk daarbij aan vuurvaste materialen voor kleding. Of aan technieken om beelden digitaal te bewerken. Die werden ontwikkeld om foto’s vanuit de ruimte naar de aarde te sturen, maar ze bleken ook handig voor CT-scanners, waarmee artsen de binnenkant van je lichaam kunnen bekijken. Bijzonder is ook traagschuim, waarvan nu onder meer kussens en matrassen worden gemaakt. Zonnepanelen hebben we niet aan de ruimtevaart te danken, al gebruiken alle satellieten zonnepanelen voor hun energie, ook de ISS. 

Naar Mars

De opleiding tot astronaut duurt ten minste twee jaar. Tijdens de opleiding leren astronauten van alles over ruimtetechnologie en wetenschap. In 1985 maakte Wubbo Ockels als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte. André Kuipers maakte twee keer een ruimtereis, de eerste in 2004 en de tweede in 2011 en 2012. 
In de ruimtevaart zijn alle ogen de laatste jaren gericht op onze buurplaneet Mars. Al vanaf 1997 rijden op Mars verkenners rond, zelfrijdende laboratoriums die gegevens verzamelen. Maar een missie naar Mars is wel veel lastiger dan een missie naar de maan. Alleen de reis gaat al véél langer duren: minstens een halfjaar heen en dan moet je ook nog terug.

Details en informatie

  • Titel: Mensen in de ruimte
  • Auteur(s): Helga van Kooten
  • Nummer: 83
  • Niveau: 5
  • Siso: 659.85
123movies