Documentatiecentrum

Muizen

Muizen komen niet alleen in de vrije natuur voor, maar overal waar mensen wonen. Ze leven in kelders, op zolders, in kasten en op schepen. Ze leven in koude en warme gebieden. Er zijn allerlei soorten muizen. De huismuis en de bosmuis leven vaak in de buurt van mensen. Ze horen bij de groep van de echte muizen. Ook de bruine en de zwarte rat horen bij die groep. Deze dieren hebben allemaal een lange staart en grote ogen en oren. Met hun bolle ogen zien ze ook in het donker nog wel iets. En de oren vangen elk geluidje op. De staart helpt bij het bewaren van het evenwicht tijdens het klimmen. Vooral de dwergmuis is een fantastische acrobaat. Hij bouwt zijn nest tussen zwaaiende korenhalmen. Dat is handig, want hij zit dan tussen zijn voedsel.

De huismuis komt veel in en bij huizen voor.

Knaagdieren

Muizen en ratten zijn knaagdieren. Ze hebben grote snijtanden, waarmee ze hard voedsel in kleine stukjes kunnen knagen. Die snijtanden groeien steeds door. Door het knagen slijten ze. Met hun maalkiezen malen knaagdieren de kleine stukjes eten fijn.

Woelmuizen zijn geen echte muizen, maar ze zijn er wel familie van. Ze hebben kleine ogen en oortjes en een korte staart. Ze kunnen niet zo goed zien als echte muizen en leven meestal onder de grond. Daar hebben ze meer aan hun gevoelige snorharen. Zoals hun naam al zegt, woelen ze in de grond. Daar zijn tuinliefhebbers meestal niet zo blij mee. Woelmuizen kunnen een deel van hun tuin vernielen.
Woelratten horen ook bij de woelmuizenfamilie. De bekendste woelrat is de Amerikaanse muskusrat. In België wordt deze waterkonijn genoemd. Muskusratten werden vroeger in Nederland gefokt voor hun zachte pels. Enkele dieren ontsnapten. In ons waterrijke land voelen ze zich heel goed thuis. Er zijn nu zoveel muskusratten, dat ze een bedreiging voor de dijken vormen.

Een derde groep muizen zijn de slaapmuizen. Ze heten zo, omdat ze een winterslaap houden. Slaapmuizen lijken wel wat op hamsters. Ze hebben grote ogen, harige oren, lange snorharen en een dikke, lange, harige staart. Slaapmuizen maken slaapnesten in een verborgen hoekje of tussen takken van een struik. In de buurt van hun nest leggen ze een wintervoorraad voedsel aan. Tijdens de winterslaap worden ze af en toe wakker om te eten. In Nederland komen slaapmuizen alleen nog in Limburg voor.

Spitsmuizen zijn geen muizen. Ze lijken erop, meer niet. Ze eten insecten en leven maar kort, slechts enkele maanden. Als een spitsmuis erg schrikt, kan hij zich letterlijk doodschrikken!

Muizen hebben veel vijanden. Roofvogels als uilen en buizerds vangen heel wat muizen. Maar ook vossen, wezels, egels en bunzings vinden een muis een lekker hapje. Gelukkig krijgen muizenvrouwtjes veel jongen. Anders zouden er geen muizen meer overblijven.

Een muizenvrouwtje krijgt vijftig tot honderd jongen per jaar.

Muizen en ratten worden speciaal gekweekt als huisdier. Als je ze goed verzorgt, kun je er jaren plezier van hebben. Maar probeer nooit wilde muizen en ratten te houden. Dat lukt gewoon niet, ze horen in de natuur.

Details en informatie

  • Titel: Muizen
  • Auteur(s): Martin Stevens
  • Nummer: IC109
  • Niveau: 3
  • Siso: J 598.93
123movies