Documentatiecentrum

Mummies

Overal in de wereld worden dode mensen eerbiedig behandeld. Dat was duizenden jaren geleden al zo. Vroeger probeerden sommige volken de dode mensen zelfs te bewaren. Ze mochten niet zomaar verdwijnen. Ze moesten blijven bestaan om verder te kunnen leven in het hiernamaals. De mensen bedachten allerlei manieren om de doden te bewaren. Ze wikkelden ze bijvoorbeeld in doeken. Soms smeerden ze ze in met speciale stoffen. Heel vaak lukte dat bewaren goed. Zo goed zelfs dat we nu nog zulke mensen terugvinden. Het zijn mummies geworden.

Het masker van farao Toetanchamon bedekte zijn mummie.

Dode mensen bewaren

Misschien ken je mummies alleen maar uit enge films. Een man met een heleboel verband om zich heen wordt dan opeens weer levend. Dat is natuurlijk onzin. Die enge verhalen zijn in het begin van de vorige eeuw ontstaan. Toen stierven kort na elkaar enkele mensen die een beroemde mummie hadden ontdekt. Dat was de mummie van de Egyptische farao Toetanchamon. Zo kwam het griezelverhaal over de vloek van Toetanchamon in de wereld. Een dood mens blijft niet bestaan. Zijn lichaam gaat al gauw over tot ontbinding. Dit komt door bacteriën. Die zitten in de lucht, in de aarde en ook in het menselijk lichaam. Maar soms krijgen de bacteriën geen kans. Als het heel koud of heel droog is, bijvoorbeeld. Dan kun je dode mensen wel bewaren.
De beroemdste mummies zijn die uit het oude Egypte. Duizenden jaren geleden al bedachten de Egyptenaren een manier om lichamen te drogen. Daarna legden ze die lichamen in een mooie kist en in een prachtig graf. Zo werden deze mummies in onze tijd teruggevonden.

Een piramide was het graf van een Egyptische koning.

Ook in andere landen bewaarden de mensen hun doden zorgvuldig. Soms hoefden ze daar niet eens veel moeite voor te doen. In Zuid-Amerika bijvoorbeeld zijn veel mummies gevonden. Vooral in landen als Colombia, Peru, Ecuador en Chili. Door het droge klimaat aan de kust of door de ijzige kou in de bergen bleven de lichamen vaak vanzelf bewaard.

Op de hoogste toppen van het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte zijn mummies gevonden. Door de kou en droge lucht bleven ze goed bewaard.

Aan de kusten van Peru en Chili legden de vissers in 3000 voor Christus hun doden in de zon te drogen.
Ook in Nederland zijn mummies gevonden. Maar dat zijn allemaal lichamen die per ongeluk bewaard zijn gebleven. Veel van die lichamen werden gevonden in het veen. De gevonden lichamen worden dan ook wel veenlijken genoemd. De lichamen blijven in het veen goed, omdat er geen zuurstof bij kan komen. En zonder zuurstof kunnen de bacteriën hun werk niet doen. Hoe die lijken in het veen terecht zijn gekomen, weet niemand. Ze zijn er in ieder geval niet netjes begraven. Ze hebben vaak een van pijn vertrokken gezicht. Soms is hun keel doorgesneden. Daarom denken de geleerden dat ze zijn vermoord. Waarom weet niemand. Sommigen zeggen dat ze zijn gedood om de goden in een goed humeur te brengen. Anderen denken dat het misdadigers waren die de doodstraf kregen.

Het veenlijk van een meisje en zoals ze er waarschijnlijk uitzag.

Details en informatie

  • Titel: Mummies
  • Auteur(s): Hanneke Siemensma
  • Nummer: IC057
  • Niveau: 3
  • Siso: J 922.1
123movies