Documentatiecentrum

Pasen

Wat is Pasen?

Bij Pasen denk je vast aan gekleurde eieren en de paashaas. Maar Pasen is eigenlijk een feest dat hoort bij het christelijke geloof. Christenen geloven in God en zijn zoon Jezus Christus. Met Pasen vieren zij dat Jezus is opgestaan uit de dood; hij kwam dus weer tot leven. Door deze ‘opstanding’ geloven christenen dat er een eeuwig leven is na de dood. Het is in het christendom, de godsdienst van de christenen, een belangrijk feest. 
Pasen valt altijd op een zondag. Deze dag noemen we ‘eerste paasdag’. Het is in Nederland en België een officiële feestdag en dat geldt ook voor de dag erna. De meeste mensen zijn dan vrij.


© Sabine Joosten/HH,Den Haag

De meeste scholen vieren Pasen met een paasontbijt of paaslunch op de vrijdag voor Pasen. Vaak neemt iedereen iets lekkers mee.

Lentefeest

Eieren horen bij Pasen. Om het extra feestelijk te maken, worden de eieren vrolijk versierd. Toch is dit niet het hele verhaal. Eieren worden al eeuwen gezien als een symbool voor vruchtbaarheid. Het ei past als symbool dus goed bij het paasfeest vanwege het ‘nieuwe leven’ van Jezus. Maar eieren staan ook symbool voor de lente, waarin alles weer tot leven komt na de winter. 


© Peter Hilz/HH,Den Haag

Boeren (ver)stopten vroeger eieren in de grond, in de hoop dat ze een goede oogst zouden krijgen. Tegenwoordig hoort eieren verstoppen echt bij Pasen.

Bijzondere paastraditie

Wil je Pasen eens een keer anders vieren? Ga dan naar het dorp Ootmarsum in Overijssel, om te kijken naar het vlöggeln. Acht katholieke mannen lopen daar hand-in-hand dwars door het dorp, terwijl ze paasliederen zingen. Deze poaskearls (paaskerels) dragen lange regenjassen en hoeden. De oudste poaskearl rookt een sigaar. De stoet stopt als de sigaar opgebrand is. Dat duurt ongeveer een uur. Alle mannen mogen aansluiten in de stoet.

Details en informatie

  • Titel: Pasen
  • Auteur(s): Femke Ganzeman
  • Nummer: 83
  • Niveau: 3
  • Siso: J 234.5
123movies