Documentatiecentrum

Romeinen in Nederland

De inwoners van Rome veroverden een paar honderd jaar voor Christus steeds meer land. Dat is de tijd voor onze jaartelling, die begint bij de geboorte van Christus. De Romeinen dachten dat ze door de goden waren uitgekozen om veel macht in de wereld te krijgen. Ze wilden overal de baas worden en hun beschaving verspreiden. Het Romeinse Rijk was het eerste en grootste rijk in Europa. Ongeveer vijftig jaar voor Christus veroverden de Romeinen Frankrijk, België en Nederland tot aan de Rijn.

Al dat badderen waren de Germanen niet gewend. Zo schoon waren ze nooit geweest.

Alles anders

Toen de Romeinen kwamen, veranderde er veel in het gebied ten zuiden van de Rijn. De Romeinen legden wegen aan en bouwden huizen van steen. Ze bouwden ook overal thermen of badhuizen. De Romeinen verzorgden hun lichaam goed en gingen vaak in bad. De Germanen waren het niet gewend om zich vaak te wassen. De Romeinen leerden de Germanen ook lezen en schrijven. Niet in hun eigen taal, maar in het Latijn. En ze brachten allerlei nieuwe soorten eten en drinken mee. Bijvoorbeeld olijven en olijfolie, bonen, wijn en vruchten, zoals druiven en perziken. De Romeinen namen ook kippen mee. Die beesten hadden de Germanen nooit eerder gezien.

Deze Romeinse ruiterhelm kun je in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden bekijken.

Met sommige veranderingen waren de Germanen niet zo blij. Ze moesten bij de Romeinen in het leger. Ze hielpen ook bij het bouwen van forten, tempels, bruggen, huizen en wegen. En ze moesten belasting betalen. Dat gebeurde niet in geld, zoals tegenwoordig. De Germanen betaalden met graan en huiden. Als ze niet konden betalen, moesten ze een kind of hun vrouw afstaan. Die werd dan een slaaf van de Romeinen. Ze moesten in alles gehoorzamen en kregen geen geld voor hun werk. Slaven werkten op het land, in de huishouding of in de bouw.

Het is vanaf het begin van de jaartelling meer dan tweehonderd jaar vrede in het Romeinse Rijk geweest. Die tijd wordt Pax Romana, 'Romeinse vrede', genoemd. Het leger zorgde voor rust in alle gebieden. Er hoefde niet gevochten te worden. En als er gevochten werd, was dat ter vermaak. Gladiatoren namen het dan tegen elkaar op. Dat waren Romeinse zwaardvechters. In het Romeinse Rijk was er genoeg werk en eten voor iedereen. Het leven van veel mensen was goed. Maar na een tijd verzwakte het Romeinse Rijk. Op sommige plaatsen braken oorlogen uit. Franken en Saksen rukten op om het Romeinse gebied te veroveren. In het jaar 406 moesten de Romeinen het opgeven. Een tijd later viel het Romeinse Rijk helemaal uit elkaar. Een aantal Germaanse volken nam de macht in het gebied over.

Details en informatie

  • Titel: Romeinen in Nederland
  • Auteur(s): Darja de Wever
  • Nummer: JC232
  • Niveau: 2
  • Siso: J 934.2
123movies