Documentatiecentrum

Sociale media

Sociale media, wie gebruikt het niet? Bijna iedereen verstuurt wel eens berichten, foto’s of filmpjes. Met sociale media kun je nog veel meer doen. Bloggen, samen projecten doen voor school bijvoorbeeld, of actievoeren. Als je actief bent op sociale media moet je wel weten waar je mee bezig bent. Er zijn mensen die sociale media gebruiken om te pesten of om op een vervelende manier geld aan je te verdienen. Sommige kinderen kwamen in de problemen omdat ze een naaktfoto van zichzelf opstuurden naar iemand die ze vertrouwden. Zo iemand kan die foto’s delen met vrienden. Naaktfoto’s verdwijnen nooit meer van internet. Of ze raakten in de problemen omdat ze vrienden werden met iemand die ze niet kenden. Daarom is het handig als je weet wat sociale media zijn en hoe ze werken. 

© Richard van der Woude/NBB, Rotterdam

Veel jongeren vinden het belangrijk om altijd en overal bereikbaar te zijn.

Nu en vroeger

Bij alle sociale media mag iedereen informatie op een platform zetten. Je kiest zelf je ontmoetingsplek met een app, bijvoorbeeld Facebook of YouTube. Er zijn ook apps waarmee je spelletjes kunt spelen of een foto kunt bewerken. 
Sociale media kunnen verslavend zijn. Als jij een bericht maakt met informatie over jezelf, en je vrienden delen of liken het bericht, dan komt er een geluksstofje in je hersenen vrij. Dat voelt fijn, en dus wil je weer een bericht plaatsen, want dan krijg je weer dat fijne gevoel. Voordat je het weet zit je de hele tijd op Instagram.
Bij sociale media kun je altijd direct reageren door een bericht te liken of te delen. Als veel mensen je bericht delen kan het viraal worden. 
Voor jou is dat heel gewoon. Maar jouw opa en oma zijn opgegroeid zonder internet. Als zij vroeger een bericht wilden sturen, konden ze alleen een kaart of een brief schrijven. Die was minimaal een dag onderweg. En naar het buitenland duurde het soms meer dan een week.
Schrijven deed je met een pen of een typemachine. Die had een groot toetsenbord waar je hard op moest duwen. Er was geen scherm. Elke letter kwam direct op het papier, dus je had geen printer nodig.
Het nieuws dat jouw opa en oma in de krant lazen, was minstens een dag oud. Zo lang duurde het om een papieren krant vol te schrijven en te drukken.


© William Hoogteyling/HH, Den Haag

Met een selfie op sociale media kun je de wereld laten zien wie je bent of wie je wilt zijn.

Gegevens

De meeste apps kosten jou niets. Maar gratis bestaat niet. Facebook, Instagram en Whatsapp zijn gigantische bedrijven die veel geld verdienen door apps te maken en ze gratis te verspreiden. 
Als jij zo’n gratis app op je telefoon zet, dan geef je een bedrijf toestemming om jouw gegevens te gebruiken. Ongemerkt kun je veel meer informatie geven: over je vrienden, je muziek, je spelletjes, en over het commentaar dat je geeft op een bericht.
Het platform verkoopt die gegevens aan andere bedrijven. Die bedrijven maken een profiel van je en sturen dan reclame die bij jouw profiel past. Jij maakt de bedrijven dus rijk door ze gratis informatie te geven die ze daarna verkopen!

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 49 Sociale Media.

 


Details en informatie

  • Titel: Sociale media
  • Auteur(s): Heleen Schoone
  • Nummer: 49
  • Niveau: 3
  • Siso: J 451.9
123movies