Documentatiecentrum

Striptekenaar

Strips bestaan al meer dan honderd jaar. Ze staan in stripbladen zoals Eppo, Tina of Donald Duck. Een ander woord voor strip is beeldverhaal. Het is een verhaal dat bestaat uit getekende plaatjes met tekst erbij. Elke tekenaar tekent weer anders. Sommigen tekenen realistisch. Zij proberen hun tekeningen zo goed mogelijk op de echte wereld te laten lijken. Anderen tekenen karikaturaal. Ze tekenen hun figuren zo grappig mogelijk, bijvoorbeeld met dikke neuzen, grote handen en kleine lijfjes. Je kunt aan de manier van tekenen vaak goed zien wie de tekenaar is. Er zijn strips voor alle leeftijdsgroepen.


© Disney

Deze strip kent iedereen. Hij bestaat al meer dan zestig jaar.

Het begin

Een strip begint met het bedenken van een hoofdpersoon. Die is vooral slim. Hij lost de problemen op. De blunders laat hij over aan de bijfiguren. Bij Donald Duck is dat andersom. Hij wordt juist door Kwik, Kwek en Kwak uit de problemen gehaald. Als de personages zijn bedacht, wordt het verhaal verzonnen. De schrijver of tekenaar maakt eerst de plot. Daarin staat in een paar zinnen wie de personages zijn en waar het verhaal over gaat. Daarna wordt er pas getekend. Eerst een kladversie, waar in een paar lijnen het verhaal voorgetekend is.


© Edith Kuyvenhoven, Amsterdam

Stripwinkel Lambiek in Amsterdam is de oudste stripwinkel in Europa.

Striptekenaar kun je worden als je tekenen superleuk vindt. Door veel te oefenen, word je steeds beter. Er is in Nederland één opleiding tot striptekenaar. Die opleiding is te volgen aan de kunstacademie in Zwolle. Je krijgt er les in tekenen en het schrijven van een stripverhaal. Vervolgens ga je op zoek naar werk. Stripverhalen staan tegenwoordig niet meer zo vaak in kranten en tijdschriften. Een striptekenaar kan zijn werk wel op zijn website zetten. Zo krijgt hij bekendheid. Soms willen bedrijven reclame te maken voor hun product. Ze kopen dan illustraties of cartoons van een striptekenaar. Een cartoon is één grappig plaatje.

Op strips werd vroeger nogal neergekeken. Veel ouders vonden dat hun kinderen beter echte boeken konden lezen. Van het plaatjes kijken werden de kinderen maar lui, dachten ze. Nu denken mensen daar wel anders over. Op scholen worden in de les soms ook strips gebruikt. Bijvoorbeeld De ontdekking, of Het leven van Anne Frank. Die strips gaan over de Tweede Wereldoorlog. In Groningen is een stripmuseum. In België zijn meerdere stripmusea. Kuifje heeft zelfs een heel eigen museum. In Nederland vinden elk jaar de Stripdagen plaats. Daar worden dan stripalbums verkocht en geveild. Tijdens die dagen wordt ook de Stripschapsprijs uitgereikt. Een tekenaar die veel voor de strip heeft betekend, krijgt die prijs.

Details en informatie

  • Titel: Striptekenaar
  • Auteur(s): Jeroen Denters
  • Nummer: JC303
  • Niveau: 2
  • Siso: J 829.5
123movies