Documentatiecentrum

Verpakkingen

Stel je voor dat de chips in de supermarkt niet in een zak zouden zitten. Misschien zou er dan een grote bak staan waar iedereen in staat te graaien. Dat zou een beetje vies en onhandig zijn. Gelukkig zijn chips wel verpakt. Elke soort in een andere zak. Zo zijn er heel veel soorten verpakkingen. Melk zit in een pak, sperziebonen zitten in een blik en appelmoes zit in een glazen pot. Zo is alles gemakkelijk mee naar huis te nemen. Maar verpakkingen beschermen ook. Kijk maar eens naar jezelf. De kleren die je draagt, 'verpakken' je lichaam en beschermen je tegen de kou of de regen.

Met zulk weer zorg je dat je goed 'verpakt' bent.

Soorten en maten

Verpakkingen heb je in allerlei soorten en maten. In de winkel zie je vooral de verkoopverpakkingen liggen. Dat zijn de verpakkingen die je mee naar huis neemt, bijvoorbeeld de fles van de cola en het blik van de bruine bonen. Maar de winkelier krijgt zijn spullen in verzamelverpakkingen. Dat zijn grote dozen met daarin bijvoorbeeld 24 doosjes hagelslag. Grotere verpakkingen zijn gemakkelijker te vervoeren.
Veel dozen en zakken beschermen ook de spullen die erin zitten. Neem bijvoorbeeld eieren. Die zijn verpakt in een speciale doos.

Eieren zijn verpakt in speciale dozen, waardoor ze niet snel breken.

Als je eieren in een zakje zou doen, zouden ze snel breken in je boodschappentas. Er zijn ook speciale beschermende soorten plastic. Barrierefolie noemen ze dat. Zulke folie laat bijvoorbeeld geen waterdamp door. De inhoud blijft dan droog. Chips worden in barrierefolie verpakt. Ze blijven lekker knapperig zolang de zak dicht blijft. Maar in een geopende zak worden de chips langzaam taai, omdat er dan wel vocht bij kan.
De fabrikanten gebruiken de verpakkingen ook om hun producten aantrekkelijker te maken. Door een mooie zak of door teksten als 'Nu gratis 10 procent extra' hopen ze dat jij hun spullen koopt.

Barrierefolie, een speciale verpakking, houdt de chips lekker knapperig.

Ook gebruiken de fabrikanten de verpakkingen om te zorgen dat je meer van hun spullen gebruikt. Daardoor verkopen ze meer. Door een grotere schenktuit aan een pak hagelslag strooien de mensen meer per keer. Daardoor is de hagelslag eerder op en moet je weer naar de winkel. Het blijkt ook dat je met een fles van 1,5 liter cola de glazen voller schenkt dan met een kleinere fles.

Al die verpakkingen gooi je weg als ze leeg zijn. Elke Nederlander gooit elk jaar twaalf vuilniszakken vol verpakkingsmateriaal weg. Zo komt er een enorme berg afval. Het is belangrijk om zuinig te zijn met verpakkingen. Voor het maken van kartonnen dozen moeten bomen worden gekapt. Ook is er veel water nodig. Dat is niet goed voor het milieu.

Voor het maken van kartonnen verpakkingen moeten bomen worden omgezaagd.

Ook met glazen verpakkingen moet je zuinig zijn. Glas wordt gemaakt in gloeiend hete ovens en dat kost heel veel energie. Daarom is het beter om de verpakkingen opnieuw te gebruiken. Recyclen (zeg: riesaiklen) heet dat. Flessen kun je naar de glasbak brengen. Papier en karton breng je naar de oud-papierbak.

Details en informatie

  • Titel: Verpakkingen
  • Auteur(s): William van den Akker
  • Nummer: IC056
  • Niveau: 3
  • Siso: J 369.7

Video bekijken

Audio luisteren

123movies