Documentatiecentrum

Vuurwerk

Met oud en nieuw wordt er elk jaar een enorme hoeveelheid vuurwerk afgestoken. Je ziet dan de mooiste vormen en kleuren. Grote feesten en evenementen eindigen vaak met een vuurwerkshow. Vuurwerk trekt veel kijkers. En veel mensen vinden het leuk om het zelf af te steken.
Grote vuurwerkshows mogen alleen gegeven worden door een pyrotechnicus. Die moet 21 jaar zijn en een diploma van een vuurwerkopleiding hebben. Alles moet goed worden voorbereid. Veiligheid is daarbij heel belangrijk.
Vuurwerk is er niet alleen voor het plezier. Schippers die in nood zijn, kunnen gebruikmaken van lichtkogels. Daardoor kan een reddingsbrigade de schipper vinden. Soldaten gebruiken soms ook lichtkogels om te ontdekken waar de vijand zit. Door het licht kunnen ze die beter zien. Ze gebruiken ook rookbommen, om een rookgordijn te maken. Zo kan de vijand hen moeilijker vinden.


© Flip Franssen/HH

Een vuurwerkshow zit vol licht- en geluidseffecten Er komen soms wel 10 duizenden mensen op af.

Wat is vuurwerk eigenlijk?

Veel mensen vinden het leuk om naar vuurwerk te kijken. Maar wat is vuurwerk eigenlijk? Er bestaan veel soorten. Maar één ding is daarbij steeds hetzelfde. Er zit buskruit in. Een kenmerk van buskruit is dat het bij 350 graden Celsius ontploft. Je hoort dan een knal. Behalve buskruit kunnen er kleurstoffen in vuurwerk zitten. Koperpoeder bijvoorbeeld geeft een blauw licht. Ook kunnen er stoffen in zitten die rook- of geluidseffecten geven. De twee meest gebruikte soorten vuurwerk zijn het rotje en de vuurpijl. Het rotje heeft een omhulsel. Door de hitte binnenin wordt de druk zo groot, dat het hulsel ontploft. In een vuurpijl zitten behalve buskruit ook bolletjes met kleureffecten. Het omhulsel van de pijl is aan de onderkant open. De hete gassen kunnen ontsnappen en de pijl schiet omhoog.

Waar komt vuurwerk vandaan?

Het is niet helemaal bekend waar het vuurwerk is uitgevonden. Waarschijnlijk in China, maar helemaal zeker is dat niet. Wel zeker is dat zo'n negentig procent van al het vuurwerk op de wereld uit China komt. Chinezen zijn al eeuwenlang experts in het bedenken en maken van allerlei soorten vuurwerk. Vanuit China wordt vuurwerk in containers over zee naar Rotterdam vervoerd. Daarna gaan ze met vrachtwagens naar de importeurs. Die slaan het vuurwerk op in bunkers met betonnen binnenmuren en een brandblusinstallatie. De chauffeurs die vuurwerk vervoeren, hebben een speciaal diploma nodig.

Gevaarlijk

Vuurwerk is mooi, maar ook heel gevaarlijk. Ieder jaar komen er met oud en nieuw wel zo'n duizend mensen in het ziekenhuis terecht omdat ze door vuurwerk gewond zijn geraakt. De helft van hen is jonger dan achttien jaar. Ze hebben bijvoorbeeld brandwonden aan hun handen omdat ze het vuurwerk in de hand hielden bij het afsteken. Er vallen elk jaar gemiddeld één of twee doden door vuurwerk. Je hoeft trouwens niet zelf vuurwerk af te steken om een ongeluk te krijgen. Bijna één op de drie slachtoffers is iemand die staat te kijken.
Omdat vuurwerk erg gevaarlijk kan zijn, zijn er in Nederland strenge regels voor de verkoop. Legaal vuurwerk heeft een Nederlandse handleiding en er zit een goedgekeurde hoeveelheid kruit in. Ook zijn er regels voor de hoeveelheid geluid die vuurwerk mag maken.


© Lex van Lieshout/ANP Photo

Een vuurwerkbril beschermt je ogen. Ook een lanceerbasis verhoogt je veiligheid.

Details en informatie

  • Titel: Vuurwerk
  • Auteur(s): Josée Gruwel
  • Nummer: IC328
  • Niveau: 3
  • Siso: J 679.5
123movies