. Dat is een mengsel van fijn gestampte aardappels en groente, met soms vlees erbij of erdoor. Rijst en pasta kenden de mensen hier nog niet, de aardappel was het belangrijkste voedsel. Tegenwoordig eten we heel verschillend. Veel maaltijden komen uit andere landen, zoals macaroni, nasi, hamburgers of een broodje kebab. In Nederland zijn veel
. Dat zijn de
die bij een land of streek horen. In Nederland wonen veel mensen uit Suriname, Turkije, Marokko en Indonesië. Daarom zijn die eetculturen hier belangrijk.
Iedereen eet elke dag. In eten zitten belangrijke stoffen die je nodig hebt. Bijvoorbeeld om te kunnen groeien en te kunnen bewegen. Het is belangrijk om gezond te eten en te zorgen voor genoeg afwisseling.
© VVB/Lineair, Arnhem
In Nederland kun je Chinees eten zonder daarvoor op reis te hoeven.
Zoveel keuze!
In Nederlandse supermarkten is allerlei eten en drinken te koop. Bananen, mango’s en ananassen groeien hier natuurlijk niet. Maar toch liggen ze hier in de winkel. Ze zijn
geïmporteerd. Ze zijn uit het buitenland gehaald. Niet in alle landen zijn zoveel soorten voedsel uit de hele wereld verkrijgbaar. In een supermarkt in Italië of Spanje zie je vooral producten uit de eigen eetcultuur. Groenten worden vaker
regionaal, in de buurt verbouwd. In arme landen, zoals in Afrika, eten de mensen bijna alleen regionale producten.
Je afkomst bepaalt voor een deel wat je vaak en graag eet. Nederlanders houden van aardappels en groente. Marokkanen eten weer vaker couscous (zeg koeskoes) met kikkererwten en lamsvlees. Bij elke eetcultuur horen eigen gerechten en
ingrediënten. Dat zijn de verschillende producten in een recept. Rijst hoort echt bij het eten uit Azië. Tarwe wordt veel gebruikt in gerechten in Europa en Noord-Amerika. In Zuid-Amerikaanse maaltijden zit vaak mais. Met meel van gemalen mais maken mensen brood en tortilla’s, een soort pannenkoeken.
Tafelmanieren
Je kunt op verschillende plekken eten: aan tafel, op de bank voor de televisie, op de grond of in de trein. In Nederland zitten veel mensen aan tafel, met ieder een eigen bord. Dat is niet bij alle eetculturen zo. Afrikaanse en Arabische gezinnen zitten vaak op de grond. Of op lage kussens. Het eten staat op een kleed uitgestald. Het ligt op schalen waar iedereen van eet.
In Nederland eten de meeste mensen met mes en vork. Aziaten eten met stokjes. En veel mensen uit India en veel Arabische culturen eten met hun handen. Overal in de wereld is de
etiquette (zeg: etiekettuh) verschillend. Dat zijn regels over wat beleefd is. Je spaghetti snijden en met je lepel opeten vinden de Italianen niet netjes. Zij draaien de spaghetti om hun vork heen. In Nederland mag je aan tafel geen boeren laten of slurpen. In China en Japan is dat juist een teken dat je het eten heel lekker vindt.
In de meeste landen eten de mensen tussen de middag warm. In Nederland eten wij een boterhammetje. Wij eten ’s avonds warm. Dat hoort bij onze eetcultuur.
© Corbis/HH, Amsterdam
Dit meisje eet met stokjes. Moeilijk? Nee hoor, zij is het gewend.
Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 7 Wat eet jij?
Onverhoopt is de bronvermelding van de foto’s en de tekeningen niet vermeld in het boekje. Onze excuses hiervoor.
Hieronder kunt u de juiste bronvermelding lezen:
Beeldverwerving
Lineair Beeldresearch, Arnhem
Foto’s
Corbis/HH, Amsterdam: omslag
VVB/Lineair, Arnhem: p. 4, 8, 9
Paul van Riel/HH, Amsterdam: p. 11(l)
Roger Dohmen Fotografie/HH, Amsterdam: p. 11 (r)
Bart Eijgenhuijsen/HH, Amsterdam: p. 12
Alamy/Imageselect, Wassenaar: p. 15
Corbis/HH, Amsterdam: p. 16
Lonneke Crusio: p. 18, 19
Tekeningen
Marijn van der Wateren/Podivium, Haarlem: p. 6, 14