Documentatiecentrum

Wereldwonderen

Mensen hebben in de loop van de tijd geweldig mooie bouwwerken gemaakt. Sommige daarvan zijn echte wereldwonderen. Ze zijn groot, zien er prachtig uit, zijn knap gebouwd en het ontwerp is heel speciaal. Dit waren voor de oude Grieken voorwaarden waar een wereldwonder aan moest voldoen. De Grieken leefden in de Oudheid. De Griekse schrijver Antipater van Sidon maakte een lijst van zeven gebouwen die je gezien moest hebben. Zeven is voor de Grieken een perfect getal. Van de lijst van Sidon bestaat alleen nog de piramide van Cheops in Egypte. De andere zes gebouwen of beelden zijn er niet meer. Deze wereldwonderen lagen allemaal rond de Middellandse zee en in het Midden-Oosten. In die tijd kende men nog maar een klein stukje van de wereld.


© Ed Boelaarts, De Heurne

Drie oude wereldwonderen van de lijst van Antipater van Sidon.

Een nieuwe lijst

In 2000 kwam de Canadees Bernhard Weber op het idee om een nieuwe lijst te maken. Er waren intussen veel meer bijzondere gebouwen gemaakt, verspreid over heel de wereld. Weber richtte een organisatie op die 200 bijzondere gebouwen op internet zette. Iedereen kon zijn stem uitbrengen via internet, sms of telefoon. Op 7 juli 2007 werden de winnaars bekendgemaakt. De Verenigde Naties (VN) steunden het idee van de nieuwe lijst.
Op de nieuwe lijst staat de Chinese muur. Dit is het grootste bouwwerk ter wereld.
Ook het Colosseum in Rome staat er op. Deze arena is gebouwd in het jaar 80 en had 50 000 zitplaatsen, net zoveel als het voetbalstadion van Ajax. Ook staan er drie bijzondere steden op de lijst. Petra in Jordanië, Chichén Itzá in Mexico en Machu Picchu in Peru. Ze worden al eeuwen niet meer bewoond, maar ze zijn wel goed bewaard gebleven. Tot slot staan de Taj Mahal in India en een enorm Christusbeeld in Brazilië op de lijst. De piramide van Cheops in Egypte heeft een ereplaats gekregen op de nieuwe lijst. In totaal zijn er dus acht wereldwonderen.


© Andreas Lander/Lineair, Arnhem

De Taj Mahal is een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het gebouw ligt in de stad Agra in India.

De lijst van Unesco

Ook Unesco steunde eerst het idee van Weber, maar later niet meer. Unesco vond het oneerlijk dat alleen mensen met internet konden stemmen.
Unesco doet wel onderzoek naar het erfgoed in de wereld. Zoals oude gebouwen, landschappen, maar ook verhalen of voorwerpen. Op de Werelderfgoedlijst staan bijna duizend gebouwen en landschappen. Het erfgoed heeft een belangrijk keurmerk gekregen, reden voor een land om het goed te onderhouden. Het levert veel toeristen en geld op. Op de Werelderfgoedlijst staan ook Nederlandse gebouwen en één natuurgebied, de Waddenzee.
In 2010 kwam de Amsterdamse grachtengordel op de Werelderfgoedlijst terecht. Het is een knap staaltje bouwtechniek in een gebied dat heel drassig en nat is.


Dit is een samenvatting van Informatieboekje 378 Wereldwonderen.

Details en informatie

  • Titel: Wereldwonderen
  • Auteur(s): Susanne Neutkens
  • Nummer: IC378
  • Niveau: 3
  • Siso: J 711
123movies