Documentatiecentrum

Zeilen

Wat heb je nodig om lekker een dagje te zeilen? 'Een zeilboot', zul je zeggen.
Dat klopt. Maar ook een natuurlijke motor: de wind. En dan moet de wind niet recht van voren komen, want dan kunnen de zeilen geen wind vangen. Gelukkig kun je het zeil bijstellen, zodat je van richting kunt veranderen. En dat moet soms snel gebeuren. Want net als op de weg, gelden er op het water verkeersregels. Het belangrijkste is dat je altijd probeert aanvaringen te voorkomen. 'Goed zeemanschap' heet dat.
Bij een zeilwedstrijd gelden die regels ook. Toch wil je weleens iemand net voor zijn of de pas afsnijden. Op die manier probeer je de snelste te zijn. Met het risico dat je in een luwte terechtkomt, een plek waar weinig wind is. Je ligt dan stil en de andere boten varen voorbij. Dan baal je.


© Robin van Lonkhuijsen/ANP

Bij een wedstrijd heb je te maken met veel andere boten die allemaal hetzelfde willen: het snelst zijn.

Zeilboten

Zeilboten bestaan er in verschillende soorten en maten. De meeste kleine boten worden gemaakt van hout of van kunststof. Zo'n boot is bijvoorbeeld de optimist. Veel kinderen leren zeilen in deze eenvoudige boot.
Alle boten, groot of klein, worden opzij geblazen, als je daar niets tegen zou doen. Om drift te voorkomen, hebben boten een kiel of een zwaard. De optimist heeft een steekzwaard. Dat is een losse plank die je in de bodem schuift.
Grote zeilboten hebben soms een kajuit. Dat is prettig voor een gezellig weekendje op het water.

Wind vangen

Zonder wind kun je niet zeilen. Met een zeil kun je de wind vangen en gebruiken. Dat kan bij wind die van achteren komt, maar ook bij wind van opzij. En zelfs bij wind die (schuin) van voren komt.
Het eerste wat je als zeiler moet doen voor je vertrekt, is kijken waar de wind vandaan komt. Dat moet je weten om de koers te bepalen. Als je van richting wilt veranderen tijdens het zeilen, doe je dat door het grootzeil bij te stellen. Zo kun je met het zeil afvallen en oploeven.
Bij het zeilen heeft alles een naam. Niet alleen de richting waarin je vaart, maar ook de standen van het zeil én alle onderdelen van de zeilboot. Die zul je allemaal moeten kennen als je wilt leren zeilen.


© Hans Bishoff, Purmerend

Alles op een zeilboot heeft een naam. Als zeiler moet je die namen goed kennen.

Veel zeilers die de termen en techniek onder de knie hebben, vinden het een uitdaging om zo lang mogelijk op zeilkracht vooruit te komen. En bovendien zo snel mogelijk. Om te meten hoe snel ze zijn, doen ze bijvoorbeeld mee aan wedstrijden. Zo'n wedstrijd vraagt veel van hun techniek, maar ze moeten ook de juiste tactiek gebruiken.

Leren zeilen

Zeilen kun je leren op een watersportvereniging. Je leert vaak eerst wat theorie, de verkeersregels op het water, en hoe je knopen moet leggen. Samen met een instructeur en andere leerlingen ga je daarna het water op. Je leert dan bijvoorbeeld hoe je bewegingen moet maken met je boot.
Wat ook kan, is op zeilkamp gaan. In een week tijd leer je daar allerlei dingen die je moet weten om zelf te kunnen zeilen. Zo'n zeilkamp is erg gezellig, 's avonds is er meestal een leuk programma. En wie weet, misschien houd je er niet alleen een diploma aan over, maar ook nog goede zeilmaatjes.

Details en informatie

  • Titel: Zeilen
  • Auteur(s): Anneke Luijendijk
  • Nummer: IC312
  • Niveau: 3
  • Siso: J 617.81
123movies