Documentatiecentrum

Zo werkt de economie

Zul je dat mobieltje nu wel of niet kopen? Je hebt in de winkel al prijzen en modellen bekeken. Of moet je toch meer sparen? Als je een mobieltje koopt, kun je geen andere dingen aanschaffen. Misschien kun je geld verdienen door spullen te verkopen. Of door een dienst aan te bieden, bijvoorbeeld grasmaaien bij de buren.
Zonder dat je het weet, ben je vaak met economie bezig. Bij economie gaat het bijna altijd om geld. En om wat mensen, maar ook bedrijven en landen, verdienen en uitgeven. Iedereen moet keuzes maken. Er is geld nodig om vaste lasten te betalen, maak ook voor onverwachte gebeurtenissen. Bijvoorbeeld als er iets kapot gaat. Daarom is het verstandig om ook geld te sparen. Of wil je toch liever geld lenen?


© Wilbert van der Steen, Zeist

Sparen duurt vaak lang. Met alle mooie spullen in de winkel is het heel verleidelijk om op afbetaling te kopen. Maar dat kost wel meer geld. Spullen die je op afbetaling koopt, zijn soms twee keer zo duur door de hoge rente.

Van ruilmiddel tot geld

Bij economie gaat het altijd om het spel van vraag en aanbod. Als veel mensen een bepaald product willen en je kunt het bijna nergens krijgen, schiet de prijs omhoog. Als er veel producten zijn, dus als de concurrentie groot is, zal de prijs lager moeten worden om toch nog iets te verkopen.

Om iets te kunnen kopen, heb je geld nodig. In onze economie speelt geld daarom een belangrijke rol. Toch is dat niet altijd zo geweest. Duizenden jaren geleden hadden onze voorouders nog geen geld. Men gebruikte ruilmiddelen, zoals schelpen, bonen, eieren en zout. Zo'n 700 jaar voor Christus gingen de mensen schijfjes van goud en zilver als ruilmiddel gebruiken. Een paar honderd jaar later kwamen er munten en geldwissels. Een geldwissel was een officieel papier waarop de waarde in munten stond gedrukt. Zo'n geldwissel viel minder op dan een grote zak met munten, want onderweg werden kooplui wel eens overvallen.
In plaats van iets te produceren, zoals brood, meubels of groente, kun je ook een dienst leveren. Denk aan een dokter of leerkracht, brandweerman of pizzakoerier.

Om iets te kunnen kopen, heb je dus geld nodig. Soms hebben mensen het geld niet, maar willen ze toch iets kopen. Ze lenen geld bij een bank en betalen het later terug. Een bank verleent deze dienst niet voor niets. Mensen die geld lenen moeten rente betalen. Bijvoorbeeld als ze een huis kopen of een nieuw bedrijf beginnen.

Nederland en de economie

Op het journaal hoor je bijna elke dag wel iets over economie. Bijvoorbeeld over banken en beurskoersen, over handel met China of over benzineprijzen die weer stijgen. Het gaat over geld verdienen en geld uitgeven. Met de Nederlandse economie bedoelen we wat alle mensen in Nederland samen verdienen en uitgeven.
Vaak zie je dat een periode van welvaart wordt gevolgd door een recessie. Na een tijd krabbelt de economie er weer bovenop. Zo gaat het in de geschiedenis steeds.


© Frans Lemmens/HH, Amsterdam

Nederland is een echt exportland. We verdienen geld door spullen aan het buitenland te verkopen. Onze bloemen bijvoorbeeld gaan over de hele wereld.


Dit is een samenvatting van Informatieboekje 381 Zo werkt de economie.

Details en informatie

  • Titel: Zo werkt de economie
  • Auteur(s): Petra Cremers
  • Nummer: IC381
  • Niveau: 5
123movies