Documentatiecentrum

Zo word je bodyguard

Als je op televisie leden van het Koninklijk Huis ziet, dan zie je waarschijnlijk ook bodyguards bij hen in de buurt. Deze bodyguards werken bij de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Die dienst beveiligt onder andere leden van het Koninklijk Huis, maar ook hun gasten, zoals een staatshoofd.
Een bodyguard beschermt een VIP tegen opdringerige mensen, mensen die hem of haar bedreigen of die een aanslag willen plegen.
Je kunt als bodyguard ook bij een particulier beveiligingsbedrijf werken. Iedereen die beveiliging wil, kan zo'n bedrijf inschakelen. Dat wordt veel gedaan door pop- of filmsterren en andere rijke mensen.
Een bodyguard maakt vaak lange dagen. Dat is zwaar, maar ze komen ook op plekken waar ze anders nooit zouden komen.


© Political Pictures (Groot Brittannië)

Als bodyguard hoef je niet groot of sterk te zijn, maar wel heel sportief. Je moet steeds in topconditie zijn. Daar zorg je voor door verschillende sporten te beoefenen. Zwemmen en reddend zwemmen horen daarbij en vaak ook hardlopen. Veel VIP's hebben weinig tijd om te sporten, maar hardlopen kan tussendoor. Bodyguards lopen dan mee.

Hoge eisen

Als je bodyguard wil worden, heb je een aantal speciale eigenschappen nodig. Je moet het prettig vinden om samen te werken met anderen en mensen te helpen. Je voelt je verantwoordelijk, je moet leiding kunnen geven, maar ook direct en goed kunnen gehoorzamen. Je kunt goed observeren en snel reageren in een noodsituatie. Je moet niet bang zijn en goed tegen stress kunnen. Je hebt er geen moeite mee om helemaal in dienst te staan van de VIP. Hij of zij moet jou volkomen kunnen vertrouwen. Dat betekent dat je ook goed geheimen kunt bewaren. Want tijdens je werk hoor je wel eens dingen die niet voor de buitenwereld bedoeld zijn. En je moet heel veel geduld hebben, want soms zit je uren te wachten.
Als chauffeur van een TBP zorgt de bodyguard ervoor dat die persoon in de auto rustig en comfortabel kan werken. Dat betekent soepel rijden: niet hard remmen, niet snel optrekken. En proberen om niet stil te staan, want dan ben je een makkelijker doelwit.

Opleidingen

Alleen politieagenten kunnen bodyguard worden bij de DKDB. De opleiding duurt vier en een halve maand. Je krijgt o.a. les in zelfverdediging, schieten en EHBO. Ook leer je omgaan met het C2000-systeem. En je leert alles over etiquette.
Als je wilt werken bij een particulier beveiligingsbedrijf dan volg je de opleiding mbo Beveiliger 2. De vakken zijn ongeveer dezelfde als op de Politieacademie. Ook al mag een particulier beveiliger geen vuurwapens gebruiken, je krijgt er wel les in. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je een wapen onklaar maakt. Om toegelaten te worden is het belangrijk dat je geen strafblad hebt.

Wil je geen bodyguard worden, maar wel de beveiliging in? Dan kun je gaan werken in een museum of een kantoorpand. Of in een haven. Daar bestaat het werk uit het controleren van schepen, containers of vrachtwagens. Het kan zijn dat je dan met drugs of verstekelingen te maken krijgt.
Je kunt ook medewerker toezicht en veiligheid worden. Je werkt dan bijvoorbeeld in een winkelcentrum of een woonwijk. Of bij grote gebeurtenissen, zoals een popfestival.
Hou je van honden en wil je er graag mee werken? Dan kun je in de beveiliging bij een hondenbrigade gaan. Met hulp van honden kun je bijvoorbeeld explosieven of drugs opsporen.


© Anwar Hussein/Sunshine, Almere

Voor vrouwen is de opleiding op sportief gebied best zwaar. Toch leiden opleidingsinstituten graag vrouwen op, want er is een grote vraag naar hen in de beveiliging. Vrouwelijke VIP's doen ook graag vrouwendingen, zoals winkelen. Soms hebben ze dan liever een vrouwelijke bodyguard mee.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je bodyguard
  • Auteur(s): Josée Gruwel
  • Nummer: IC354
  • Niveau: 3
  • Siso: J 395.74
123movies