Documentatiecentrum

Zo word je meubelmaker

Maak jij graag iets met je handen? En vind je het leuk om met hout te werken?
Dan is het misschien iets voor jou om timmerman of meubelmaker te worden. Dat zijn de bekendste beroepen waarin met hout gewerkt wordt. Timmermannen werken meestal in dienst van een aannemer, maar kunnen ook in een timmerfabriek werken. Daar maken ze bijvoorbeeld trappen, raam- en deurkozijnen en dakkapellen.
Een meubelmaker maakt kasten, tafels en stoelen die hij zelf ontwerpt, vaak na overleg met de klant. Het ontwerp werkt hij uit op de computer. Vervolgens maakt hij het meubel met behulp van machines. Hij gebruikt hout en plaatmateriaal.
Een ambachtelijk meubelmaker gebruikt vooral handgereedschap, zoals beitels en schaven. Hij maakt de meubels meestal van hardhout.


© Ton Koene/ANP Photo

In een werkplaats staan verschillende machines. Met iedere machine kun je speciale dingen doen. Bijvoorbeeld stukken hout op maat zagen met een cirkelzaag.

Afwisselend werk

Meubelmakers kunnen hout kopen op een houtveiling op de Veluwe. Het hout op deze veiling komt van bomen die speciaal voor de houtproductie zijn aangeplant. De meubelmaker heeft de keuze uit bijvoorbeeld essen-, noten of eikenhout. Iedere houtsoort heeft zijn eigen kleur. Soms zitten er zeldzame houtsoorten bij, maar die zijn meestal duur.
Het hout dat de meubelmaker op de veiling gekocht heeft, kan hij nog niet meteen verwerken. Met machines zaagt hij de bomen eerst in dikke planken. Daarna moeten die planken zeker nog een half jaar drogen. Het vocht moet langzaam uit het hout trekken, anders gaat dat krimpen of scheuren.
Een ambachtelijk meubelmaker werkt meestal met handgereedschap. Maar de meeste meubelmakers gebruiken machines. Deze machines maken veel lawaai. Daarom draagt de meubelmaker altijd oordoppen. Bij het zagen en schuren komt veel stof vrij. Bij elke machine staat dan ook een afzuiger om het stof af te zuigen. Een meubelmaker werkt meestal niet van negen tot vijf uur. Om een meubel op tijd af te krijgen, moet hij soms 's avonds doorwerken. Of hij heeft in de avonduren afspraken met nieuwe klanten. En de boekhouding moet natuurlijk ook nog gedaan worden.


© Peter Beemsterboer/Studio Imago

Een zwaluwstaartverbinding is heel mooi en toch heel sterk. Zo'n verbinding maken is een heel precies werkje, waar je veel ervaring voor moet hebben.

Een beroep voor jou?

Meubelmaker is een beroep voor jongens en meisjes. Als je maar handig bent en technisch inzicht hebt. En je moeten schetsen kunnen maken van de ideeën die je in je hoofd hebt. Op het roc of een vakschool leer je alles over hout, meubels en interieur. Je leert bijvoorbeeld hoe je houtverbindingen maakt. Je kunt er ook voor kiezen om het vak bij een erkend bedrijf te leren. Je werkt dan vier dagen en je gaat één dag per week naar school.
Een ander beroep waarbij met hout wordt gewerkt, is botenbouwer. Je werkt dan veel met gebogen houten vormen, omdat een boot ronde vormen heeft. Er is een grote vraag naar deze botenbouwers, want in Nederland worden veel jachten en sloepen gemaakt.
Je kunt ook als meubelrestaurateur aan het werk. Dan herstel je oude meubels. Als bouwrestaurateur herstel je houten delen in historische gebouwen.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je meubelmaker
  • Auteur(s): Miriam Souren
  • Nummer: IC293
  • Niveau: 3
  • Siso: J 694.1
123movies