Documentatiecentrum

Anne Frank

Haar dagboek Het Achterhuis is in zo'n 60 talen vertaald. Over de hele wereld kennen mensen haar naam. Scholen en straten zijn naar haar genoemd. Wie was Anne Frank? Hoe komt het dat ze zo beroemd is geworden?
Anne hield in de oorlog een dagboek bij. Zoals zo veel mensen ook nu nog doen. Het dagboek van Anne is bewaard gebleven. Anne kon goed schrijven op een begrijpelijke manier. Als je haar verhalen leest, voel je met haar mee. Je kunt je dan een beetje voorstellen hoe het is om een oorlog mee te maken. Ook omdat Anne een vrolijk meisje was, spreekt haar levensverhaal de mensen aan. Anne is een symbool geworden. Een symbool van het onrecht dat de joden in de oorlog is aangedaan. En ook van het onrecht dat er nu nog in de wereld is.

Anne plakte ook foto's in haar dagboek. Daardoor kun je je haar leven nog beter voorstellen.

Het dagboek

Anneliese Marie Frank werd op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt am Main in Duitsland. Haar ouders, Otto en Edith, hadden toen al een dochtertje van 3 jaar: Margot. In die tijd gaat het niet goed in Duitsland. Er is veel werkloosheid en armoede. De nationaal-socialisten, ook nazi's genoemd, geven de schuld daarvan aan de joden. Veel Duitsers geloven dat. Hitler, de leider van de nazi's, komt in 1933 aan de macht. Dan wordt het leven voor joodse mensen steeds moeilijker. Het gezin Frank vlucht naar Nederland. Otto wordt directeur van een bedrijf in Amsterdam. In Nederland hebben Anne en Margot het naar hun zin. Ze gaan naar school en maken pret met hun vriendinnen.
Als Anne 13 jaar wordt, in 1942, krijgt ze een dagboek. Ze is er heel blij mee, want ze houdt van schrijven. Haar dagboek wordt een soort vriendin aan wie ze echt alles kan vertellen. 'Lieve Kitty', schrijft ze boven haar stukjes.
Inmiddels hebben de Duitsers Nederland bezet. Ook hier wordt het gevaarlijk voor de joden. In juli krijgt Margot een oproep voor deportatie. Ze moet naar een werkkamp in Duitsland.
In Annes dagboek lees je dat de hele familie op 8 juli gaat onderduiken. Ze verschuilen zich in een huis dat achter het kantoor van Otto ligt: het Achterhuis. Overdag moeten ze natuurlijk heel stil zijn. 's Avonds kunnen ze pas de kraan gebruiken en de wc doortrekken.

Behalve dat mensen in huizen onderdoken, verstopten ze zich ook wel in de natuur onder de grond.

In het Achterhuis leven acht mensen dicht op elkaar: de familie Frank, de familie Pels en Fritz Pfeffer. Anne is in de puberteit. Dan wil je lekker vrij zijn en met je vriendinnen kletsen. Juist in die tijd zit Anne opgesloten. Ze voelt zich vaak eenzaam. Gelukkig wordt ze bevriend met Peter Pels. Ze zijn zelfs een tijdje verliefd op elkaar.
Op 4 augustus 1944 komt de Duitse politie de onderduikers halen. Ze zijn verraden en worden naar een concentratiekamp gebracht. Edith, Anne en Margot overlijden vlak voor het einde van de oorlog.
Alleen Otto komt terug in Amsterdam. Hij krijgt van Miep Gies het dagboek van Anne. Miep en haar man hebben de hele tijd voor de onderduikers gezorgd. Miep nam het dagboek mee uit het verlaten Achterhuis.
Otto vond de verhalen van Anne eerst te persoonlijk om uit te geven. Maar vrienden hebben hem overgehaald het toch te doen. Daarmee is de wens van Anne om schrijfster te worden in vervulling gegaan.

Details en informatie

  • Titel: Anne Frank
  • Auteur(s): Edith Schreuder
  • Nummer: IC122
  • Niveau: 3
  • Siso: J 935.4
123movies