Noordhoff Uitgevers

De bal is rond

Bij een balsport is een bal onmisbaar. De bekendste balsport is voetbal. Vroeger was er geen materiaal stevig genoeg om een voetbal van te maken. Mensen probeerden het wel. Ze maakten ballen van stof, of van een blaas van een varken of een ander dier. Of van aan elkaar genaaide dierenhuiden, van leer dus. Maar het was nooit goed genoeg. Elke bal was na een flinke trap al kapot.
Ontdekkingsreizigers zagen vijfhonderd jaar geleden mensen voetballen met een bal gemaakt van rubber. Dat was in het gebied waar nu Mexico ligt. Het is daar lekker warm en daarom groeien er rubberbomen. Rubber stuitert en gaat niet gauw stuk als je er tegenaan schopt. Toch duurde het nog honderden jaren voordat mensen een perfecte ronde bal van rubber konden maken. 


Er zijn veel verschillende soorten ballen. Elke balsport heeft zijn eigen bal.

Strenge regels

Ballen van nu bestaan uit een binnenbal van rubber. De buitenbal is van leer. Zo’n bal stuitert goed, is licht en stevig. En is hij lek, dan kun je hem plakken en weer opblazen. Bij voetbal moet de bal aan strenge regels voldoen. De omtrek van de bal moet tussen de 68 en 71 cm zijn. De bal moet tussen de 396 en 453 gram wegen. En hij moet natuurlijk perfect rond zijn. Vroeger waren die regels er niet. De bal was in het ene land groter en zwaarder dan ergens anders. 
Voetballen zijn de bekendste ballen. Maar er worden nog veel meer sporten met een bal gespeeld. Voor elke sport is precies uitgezocht met welk soort bal je het fijnst kunt spelen. Niet alleen bij voetbal zijn strenge regels. Een basketbal moet tussen de 600 en 650 gram wegen. Een tennisbal weegt tussen de 56,7 en 58,5 gram. 


Bij American football (een Amerikaanse balsport) is de bal niet rond, maar eivormig.

Snelle ballen

Als je een balsport goed wilt leren, moet je veel oefenen. Daardoor krijg je een goede baltechniek. Je weet dan wat de bal gaat doen, als je er tegenaan schopt, slaat of hem weggooit. Een goede voetballer weet precies waar en hoe hard hij de bal moet raken om hem op een bepaald punt terecht te laten komen. In het doel van de tegenstander bijvoorbeeld. Of net voor de voet van de spits die daarna kan scoren. Iets te hard of te zacht schieten, en het mislukt.

200 km per uur

Een voetbal gaat bij een strafschop wel 90 kilometer per uur. Er zit precies een halve seconde tussen het moment dat de voetballer schiet en het moment dat de bal tussen de doelpalen doorgaat. Bij tennis gaat de bal nog veel harder. Toptennissers laten de bal met 200 kilometer per uur over het net vliegen. Dat is bijna twee keer zo snel als een auto op de snelweg mag rijden. Aan de kant waar het racket de bal raakt, wordt de bal helemaal platgedrukt. Tijdens officiële wedstrijden krijgen de topspelers dan ook regelmatig nieuwe ballen. 

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 08 De bal is rond.

Details en informatie

  • Titel: De bal is rond
  • Auteur(s): Mark Traa
  • Nummer: 8
  • Niveau: 1
  • Siso: 619