Noordhoff Uitgevers

De douane

De Nederlandse douane controleert de invoer, uitvoer en doorvoer van goederen. Invoer (ook wel import genoemd) gaat over alle goederen die Nederland binnenkomen. Dat kan een vrachtwagen vol autobanden zijn. Maar ook de souvenirs die jij van je vakantie mee terugbrengt. Uitvoer (ook wel export genoemd) gaat over alle goederen die Nederland uitgaan. Dat kan een binnenvaartschip vol met zand zijn, maar ook een lading bloemen die per vliegtuig naar New York gaat. Bij doorvoer komen goederen Nederland wel binnen, maar gaan ze ook gelijk weer het land uit. Denk aan bananen die per schip in Rotterdam aankomen en per vrachtwagen naar Duitse supermarkten worden vervoerd.

 
Deze auto’s zijn op doorreis. Ze zijn in Duitsland gemaakt en gaan via Nederland naar Engeland.

Haven en strand

Er werken veel douaniers op Schiphol en in de haven van Rotterdam. Op die twee plaatsen komen veel goederen Nederland binnen. De douane houdt ook het Noordzeestrand, de Waddenzee en de Zeeuwse wateren in de gaten. Ze patrouilleren er met snelle boten. Langs de grens met Duitsland en België waren vroeger heel veel douaneposten. Maar nu niet meer. Er zijn afspraken gemaakt tussen de landen die bij de Europese Unie (EU) horen. Een belangrijke regel is het vrije verkeer van goederen. Alleen als je goederen van buiten de EU wilt invoeren, moet je dat aan de douane laten weten. 

Smokkelen

Er zijn mensen die het niet zo nauw nemen met de regels. Zij proberen geld te verdienen met het invoeren van goederen. Die spullen willen ze hier dan duur verkopen. Ze verstoppen dingen in koffers, in hun kleding of in andere spullen en hopen dat de douane hen niet door zal hebben. Het zijn smokkelaars. Drugs zijn natuurlijk veel geld waard en worden veel gesmokkeld. Maar ook zeldzame dieren. Er zijn wel eens zeldzame hagedissen in de voering van iemands jas gevonden. En papegaaien die opgesloten waren in een smalle koker van gaas. Hun snavels waren dichtgeplakt zodat ze onderweg geen lawaai konden maken.
Het is natuurlijk niet mogelijk om de bagage van alle passagiers op Schiphol te controleren. De douane heeft daarom medewerkers die in burger rondlopen. Ze hebben geen douane-uniform aan, maar gewoon hun eigen kleren. Daardoor vallen ze niet op, en kunnen ze alles rustig in de gaten houden. En zien ze iets verdachts, dan geven ze een seintje aan hun collega’s in uniform. Er werken niet alleen mensen bij de douane. Ook drugshonden werken mee aan de controles. Zij hebben een superspeurneus: als een drugshond ergens drugs ruikt, blijft hij op die plek en blaft net zo lang tot zijn baas er is.


Met deze salamanders is het niet goed afgelopen. Ze bleken allemaal dood bij aankomst.

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 14 De douane.

Details en informatie

  • Titel: De douane
  • Auteur(s): Anne Wesseling
  • Nummer: 14
  • Niveau: 4
  • Siso: 346.8