Noordhoff Uitgevers

Dorp op zee

Voor de kust van Den Helder, midden in zee, staat een enorme ijzeren toren. Het is een productieplatform. Een productieplatform is niet hetzelfde als een booreiland. Op een plek waar gas in de zeebodem zit, wordt eerst een booreiland neergezet. Vanaf dat booreiland worden gaten in de zeebodem geboord. Als dat klaar is, wordt het booreiland vervangen door een productieplatform. Via zo'n platform wordt het gas uit de zeebodem gezogen. Dat gebeurt met enorme zuigers. Het gas hebben we bijvoorbeeld nodig om onze huizen te verwarmen en om op te koken.

De meeste productieplatforms en booreilanden zijn knalgeel of knalrood. Zo kunnen schepen ze goed zien.

Zwaar werk

Het is hard werken op een productieplatform. In de eerste plaats omdat je twee weken achter elkaar werkt. Elke dag van zes uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds. Daarna heb je dan wel ongeveer een week vrij. Veel mannen werken met zware machines, zoals de gigantische zuigers die het gas uit de zee zuigen. Die machines maken veel lawaai, en dat gaat altijd maar door. Het is ook best gevaarlijk op zo'n platform. Op zee kan het flink stormen. Het platform staat wel vast, maar als er iemand overboord valt, overleeft hij het niet altijd. Daarom zijn er veel veiligheidsmaatregelen op een platform.

Een helm, schoenen met stalen neuzen, een overall en een veiligheidsbril: dat is allemaal verplicht als je op een productieplatform werkt.

Er zijn verschillende soorten banen op een productieplatform. Er zijn mensen die zich met de machines bezighouden. Anderen bedienen computers en elektrische apparaten. Er zijn ook mensen die op de veiligheid letten. Verder zijn er stewards. Die maken schoon, doen de was en wekken de anderen om zes uur 's ochtends. Er is ook een kok en een verpleegkundige. De verpleegkundige zorgt ervoor dat iedereen gezond blijft. Wordt er toch iemand erg ziek, dan wordt hij zo snel mogelijk van het platform af gehaald. Aan de wal kan er beter voor hem gezorgd worden.

De kok kan niet zomaar boodschappen gaan doen. Daarom wordt er berekend wat er voor twee weken nodig is: 170 liter melk bijvoorbeeld!

De mannen werken de hele dag. Sommigen hebben daarna ook nog avonddienst of nachtdienst. Maar de meesten hebben 's avonds vrij. Ze kunnen zich dan ontspannen. Daarom zijn er een kleine biljartzaal, een televisiekamer, een bibliotheekje en een fitnessruimte. Het werk op het platform houdt de mannen wel fit. Veel mannen gebruiken hun vrije tijd om te e-mailen of om andere post te lezen. Er komt elke dag een helikopter, die onder andere de post brengt. Om ongeveer tien uur gaan de mannen naar hun hut. Want om zes uur moeten ze alweer opstaan.

Details en informatie

  • Titel: Dorp op zee
  • Auteur(s): Karin Wesselink
  • Nummer: JC110
  • Niveau: 2
  • Siso: J 643.2