Documentatiecentrum

Duurzaamheid

Duurzaam leven gaat over hoe we zorgen voor de aarde. Op aarde is een schoon milieu belangrijk. Het gaat goed met het milieu, zolang er evenwicht is tussen de mensen, de dieren en het milieu. Mensen en dieren ademen lucht met zuurstof in. Planten, bomen en zeewater nemen CO2 op uit de lucht en maken er zuurstof van. Zolang mensen, dieren en het milieu in evenwicht zijn, gaat dat goed. Maar op veel plekken op aarde is het evenwicht verstoord. Bossen worden gekapt om het hout te gebruiken of om er akkers aan te leggen. Ook vervuilen de lucht en de zee. Het wordt steeds warmer op aarde, het klimaat verandert hierdoor.


© Caroline Power Photography

Door stroming komt al het plastic afval in de oceaan bij elkaar als drijvende eilanden. Sommige eilanden zijn meer dan 30 keer zo groot als Nederland.

Samenwerken

Leiders van bijna tweehonderd landen komen regelmatig bij elkaar om afspraken te maken over duurzaam leven. Dat heet een klimaattop. Ze hebben afgesproken dat de aarde niet meer mag opwarmen dan 2 graden. En dat de vervuiling van het milieu moet stoppen. Een keer per jaar is er een klimaattop voor kinderen. Kinderen bedenken plannen voor een duurzaam leven. Want dat kan iedereen: minder weggooien, spullen recyclen, geen eten verspillen. Gebruik geen wegwerpplastic en laat geen licht onnodig branden. En ga natuurlijk lopend of fietsend naar school!


© William Hoogteyling/HH, Den Haag

Een leeg blikje vergaat pas na 50 jaar, kauwgom na 20 jaar. Zelfs een bananenschil in de bosjes doet er een jaar over om te vergaan. Pas dan is er echt niets meer van over.

Toekomst

Zal er in 2050 weer evenwicht in de natuur zijn? Gebruikt iedereen in Nederland dan groene energie van zonnepanelen en windmolens? En rijden er alleen nog elektrische auto’s op straat? Dan is duurzaam leven heel gewoon!

Dag van de Duurzaamheid

Elk jaar op 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid. Er worden acties gehouden om te leren hoe je duurzaam kunt leven. Doet jouw school ook mee?

Details en informatie

  • Titel: Duurzaamheid
  • Auteur(s): Truus Visser
  • Nummer: 78
  • Niveau: 3
  • Siso: J 614.6