Documentatiecentrum

Kinderboekenweek

In oktober is het een extra lange week feest. Deze week duurt tien dagen. Op school, in de bieb en in de boekwinkel, overal wordt het feest gevierd. En alles draait om boeken. De Kinderboekenweek begint met het Kinderboekenbal waar schrijvers, boekverkopers en kinderen voor zijn uitgenodigd. Er is een programma met veel dans en muziek. En de Gouden Griffel wordt uitgereikt. Na de prijsuitreiking is de Kinderboekenweek geopend.
Ieder jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Overal zie je het thema terugkomen. Op posters in de klas, in de etalage van de boekwinkel en op de kinderafdeling van de bibliotheek.
De bedenkers van de Kinderboekenweek vinden het belangrijk dat kinderen veel lezen. Als je veel leest, leer je nieuwe woorden. Ook gebruik je je fantasie. En het is goed voor je taal.


© Chris van Houts/CPNB, Amsterdam

De dag voordat de Kinderboekenweek begint, wordt het Kinderboekenbal gehouden. Daarmee is de Kinderboekenweek geopend.

Activiteiten

Op school worden veel activiteiten georganiseerd. Kinderen hebben posters, hapjes en hoeden gemaakt die allemaal iets met het thema van de Kinderboekenweek te maken hebben. In de Kinderboekenweek wordt er heel veel aandacht besteed aan lezen en aan boeken. Ook zijn er opdrachten die speciaal voor de Kinderboekenweek gemaakt zijn.
Ook in de bibliotheek is van alles te doen. Zo zijn er voor de kleintjes voorleesuurtjes. Grotere kinderen kunnen met een workshop (zeg: wurksjop) meedoen. En op tafels liggen alle kinderboeken die over het thema gaan bij elkaar.
Boekhandels nodigen bekende schrijvers uit. Die lezen voor uit de boeken die zij geschreven hebben. En ze signeren hun boeken als ze verkocht worden. Door schrijvers uit te nodigen, hopen de boekverkopers dat er veel kinderen komen. En dat ze veel boeken zullen kopen. Daar verdienen ze aan. En de kinderen krijgen het Kinderboekenweek-geschenk.


© Pepijn Lugterink/Kinderboekenweekfeest bibliotheek Rotterdam

Schrijvers gaan ook naar bibliotheken om voor te lezen uit hun boek.

De prijzen

Bij de Kinderboekenweek horen prijzen, de Griffels. Verschillende boeken kunnen de Zilveren Griffel winnen. Eén daarvan wint de Gouden Griffel. Die prijs kan alleen gewonnen worden door de schrijver van een Nederlands boek.
Er is ook een prijs voor het boek met de mooiste tekeningen. Die prijs heet het Gouden Penseel. Het Gulden Palet is een prijs voor een illustrator uit het buitenland, die het boek met de mooiste tekeningen heeft gemaakt. Van de originele illustraties uit de boeken wordt een tentoonstelling gemaakt in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Schrijver op reis

Kinderboekenschrijvers en illustratoren hebben het erg druk tijdens de Kinderboekenweek. Zeker de schrijvers die een prijs gewonnen hebben. En ook de schrijver die het Kinderboekenweek-geschenk geschreven heeft. Zij gaan op tournee (zeg: toernee) door het hele land. Voor hen is het belangrijk om op veel plaatsen te komen en te vertellen over hun boeken. Op die manier kunnen zijn hun boeken promoten. Hoe bekender ze worden, hoe meer boeken ze verkopen.
De Kinderboekenweek bestaat al heel erg lang. De eerste Kinderboekenweek werd gehouden in 1955. Er was nog geen Kinderboekenbal en er waren maar weinig activiteiten.
Op de 50ste verjaardag van de Kinderboekenweek werd er een speciale prijs uitgereikt: de Griffel der Griffels. Uit alle winnende boeken werd het állerbeste boek van al die jaren gekozen. De prijs ging naar Een brief voor de koning van Tonke Dragt.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 319 De kinderboekenweek.

Details en informatie

  • Titel: Kinderboekenweek
  • Auteur(s): Lien van Horen
  • Nummer: 319
  • Niveau: 3
  • Siso: J 433.75
123movies