Documentatiecentrum

Kröller-Müller Museum

Midden in de natuur, in het Nationaal Park De Hoge Veluwe, ligt het Kröller-Müller Museum. Je kunt er op een witte fiets naartoe fietsen. Het Kröller-Müller Museum is een museum met schilderijen, tekeningen en beelden. Voor een groot deel is het de verzameling van Helene Müller en Anton Kröller. Vandaar de naam Kröller-Müller Museum. Dit echtpaar leefde meer dan 100 jaar geleden. 
Anton verdiende veel geld en Helene gaf dat uit aan moderne kunst. Na een tijdje had ze zó veel schilderijen, dat ze een ‘museumhuis’ wilde beginnen. Iedereen kon dan komen kijken naar de schilderijen. Zo begon de bouw op een stuk grond op de Veluwe.


© Wieneke Hofland/Kröller-Müller Museum, Otterlo

‘Meneer Jacques’ staat bij de ingang van het museum. De maker wilde een beeld van een ‘gewone meneer’ uit die tijd.

Naar het museum

In het museum zijn zeven zalen met kunstwerken. Drie zalen zijn voor de vaste collectie. Daar hangen schilderijen van beroemde schilders als Picasso en Monet. Vooral van de schilder Vincent van Gogh is veel werk te zien, zoals het beroemde schilderij De aardappeleters. 
In vier andere zalen zijn steeds nieuwe tentoonstellingen. Bij elk schilderij vind je informatie, bijvoorbeeld over wie het heeft gemaakt en hoe het heet. Er staat ook een tijdlijn op de muur, waarop je kunt zien welk kunstwerk wanneer is gekocht, waar en voor hoeveel geld. Voor kinderen zijn er speurspellen en activiteiten tijdens vakanties.


© Wieneke Hofland/Kröller-Müller Museum, Otterlo

Het is bijzonder om al die beroemde schilderijen in het echt te zien!

Buiten

Bij het museum ligt een groot beeldenbos. Er staan bijna 200 beelden: mooie, aparte, gekke, grote en kleine beelden. Zoals een bijzonder, wit beeld dat in een vijver drijft en lijkt op een zwaan. Maar het opvallendste beeld is de Jardin d’émail van Jean Dubuffet. Het is het enige beeld waar je op en in mag. Je staat dan in een soort tuin, helemaal in zwart en wit.
Er werken veel mensen in het museum, bijvoorbeeld beveiligers, conservatoren en restauratoren. Dat moet ook wel, want er komen heel veel bezoekers uit Nederland en het buitenland.

Details en informatie

  • Titel: Kröller-Müller Museum
  • Auteur(s): Diana Doornenbal
  • Nummer: 90
  • Niveau: 4
  • Siso: J 700.4
123movies