Documentatiecentrum

Nemo

Nemo is een museum over wetenschap en techniek. Het leuke van Nemo is dat je overal aan mag komen en alles mag proberen. Ze zeggen er zelfs: ‘Verboden af te blijven!’. Nemo gaat over verschillende delen van wetenschap, zoals mensen, planten en dieren. Maar ook over de zon, de sterren en de zwaartekracht. In Nemo ligt een grote meteoriet, dat is een ruimtesteen. En ja, daar mag je ook aan komen! De meteoriet is meer dan 4 miljard jaar oud. In die tijd was de aarde nog een vuurbal zonder enig leven. Alles in Nemo nodigt uit om aan te raken en uit te proberen. 


In Nemo kun je allerlei proeven doen.

Spelen is leren

Overal om ons heen is wetenschap en techniek. Ga maar na: een mobiele telefoon, een ziekenhuis, auto’s, vliegtuigen en treinen. Voor mensen zijn ze handig, maar sommige dingen zijn niet goed voor het milieu. Ze zorgen voor vervuiling en gebruiken veel olie en elektriciteit. Daarom is er nu veel aandacht voor duurzame technologie. Die veroorzaakt geen milieuvervuiling. Denk maar aan windmolens en andere technische uitvindingen. Om deze dingen te kunnen bedenken, moeten mensen verstand hebben van techniek. Wetenschap kan helpen om de wereld te verbeteren. Wetenschap leert ons ook om onszelf en de wereld beter te begrijpen.
Toch denken veel mensen dat wetenschap nogal saai en ingewikkeld is. Dat dat helemaal niet waar is, willen ze bij Nemo graag laten zien. Ze zeggen: ‘Spelen is leren’. Er is voor iedereen wel wat interessants te zien en te doen. Er komen veel schoolklassen van basisscholen en van middelbare scholen. 

Zelf aan het werk

Het Nemo zoals we dat nu kennen, is in 1997 geopend. Er komen elk jaar meer dan vijfhonderdduizend bezoekers. Veel bezoekers zijn jonger dan dertien jaar. De mensen van Nemo willen dat de bezoekers zelf aan het werk gaan. Nemo is dan ook een science center (zeg: saijens). Science is Engels voor wetenschap. En center betekent ‘centrum’, ‘midden’. Je wordt er nieuwsgierig gemaakt naar de wetenschap. Je kunt er dingen zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Er zijn nog meer science centers in Nederland. Misschien ken je het Space Expo in Noordwijk of Naturalis in Leiden. Maar Nemo is het grootst.


© Peter Hilz/HH, Amsterdam

Nemo is geen gewoon museum. Je moet er zelf aan de slag!


Een nieuwe tentoonstelling

In Nemo kun je tentoonstellingen zien. Er zijn vaste tentoonstellingen, die lang blijven. Er worden ook nieuwe tentoonstellingen gemaakt. Een tentoonstelling heeft altijd een onderwerp, bijvoorbeeld sport, uitvindingen of het ontstaan van het leven. Soms zijn er voorwerpen uit de collectie van Nemo te zien. Dat is een verzameling technische spullen en oude apparaten.


Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 329 Nemo.

Details en informatie

  • Titel: Nemo
  • Auteur(s): Moniek van Zijl
  • Nummer: 329
  • Niveau: 3
  • Siso: J 508 en J 640.4
123movies