Noordhoff Uitgevers

Op internet

Tegenwoordig kun je veel dingen opzoeken met een computer. Doordat heel veel computers in de wereld met elkaar verbonden zijn, ontstond er een heel groot netwerk. Dat is het World Wide Web (zeg: wurld waid web). Dat kun je afkorten tot www. Alle verbindingen tussen alle computers over de hele wereld lijken op een spinnenweb. Daarom wordt het een web genoemd. Je kunt op internet zoeken met een zoekmachine. Dat is een computer waarin een lange lijst van onderwerpen zit. Zo’n zoekmachine kan in Nederland staan, maar ook in een ander land, bijvoorbeeld Amerika. De zoekmachine zoekt dan op in welke computers informatie over het gezochte onderwerp staat. 


Zoek je iets over auto’s, paarden, fietsen of Afrika? Op internet kun je alles vinden.

Websites en links

De zoekmachine zoekt eigenlijk de ‘bladzijdes’ op over het onderwerp. Zo’n bladzijde of meerdere bladzijdes samen, heet een website of kortweg site. Dat betekent: plek of plaats op het web. Als het pijltje op een site is veranderd in een handje, dan kun je erop klikken. Klikken bij een handje kun je vergelijken met een bladzijde omslaan in een boek. Want er kan maar één bladzijde tegelijk op je scherm verschijnen. Daarom zijn die handjes bedacht. Het hoeft niet eens een bladzijde uit dezelfde computer te zijn. De makers van de bladzijdes hebben tussen websites met hetzelfde onderwerp een verbinding gemaakt. Zo’n verbinding noem je een link. Je kunt altijd weer terug naar het beginscherm door op ‘home’ te klikken. Dat betekent ‘thuis’. Je kunt via zoekwoorden in een zoekmachine zoeken. Maar je kunt ook een internet-adres in het zoekvenster typen. Bijvoorbeeld www.ajax.nl. Daarbij is het belangrijk dat je de punten heel precies intikt. Want vergeet je een puntje, dan kan de computer het niet vinden. 


Dit is de homepage van Ajax. De homepage is de eerste pagina van een website.

Teleleren 

De computer maakt het mogelijk om op afstand te leren of te werken. Bij teleleren geeft de juf of meester geen les in een klaslokaal. Hij of zij zet de les op de computer. De leerlingen maken thuis (of ergens anders) de les. Het maakt niet uit waar de leerlingen wonen, dat kan aan de andere kant van de wereld zijn. Toch wordt de school nooit overbodig. Want voetballen kun je niet via internet. 

Telewerken

Telewerken is thuis werk doen op de computer. Dan hoeft de werknemer niet meer in de file te staan. Toch blijft er genoeg werk dat niet met de computer wordt gedaan. Denk maar aan een buschauffeur. En een loodgieter kan een lekkage alleen verhelpen als hij erheen gaat. 
Informatie kun je dus via internet zoeken. Maar toch kan het fijn zijn om naar de bibliotheek te gaan. Lekker door boeken bladeren. En zien hoe verschillend boeken zijn. Op internet kun je niets vastpakken. Dat is heel anders.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 10 Op Internet.

Details en informatie

  • Titel: Op internet
  • Auteur(s): Else van Erkel
  • Nummer: 10
  • Niveau: 2
  • Siso: 528.5