Documentatiecentrum

Provincie Utrecht

Utrecht is de kleinste provincie van Nederland. Maar er wonen en werken wel veel mensen. De hoofdstad van Utrecht heet ook Utrecht. Andere grote plaatsen in Utrecht zijn Amersfoort, Veenendaal en Woerden. Utrecht ligt midden in Nederland.
Wist je dat de eerste bewoners van Utrecht de Romeinen waren? En dat in de stad Utrecht de hoogste kerktoren van ons land staat: de Domtoren? De toren is 112 meter hoog en ruim 600 jaar oud. 
Dwars door Utrecht loopt het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze waterweg is door mensen gegraven. Er varen vooral vrachtschepen over. Verder stromen de rivieren de Vecht, de Oude Rijn, de Kromme Rijn en de Lek door Utrecht. 

Utrecht vroeger en nu

In de middeleeuwen (500-1500) waren de stad Utrecht en het gebied eromheen een soort provincie van de katholieke kerk. Dat noem je een bisdom, met aan het hoofd een bisschop. Er kwamen kerken, huizen, werkplaatsen en zelfs paleizen in de stad. Utrecht werd steeds rijker en machtiger. Veel plaatsen in Utrecht hebben een oud centrum. Dat is een binnenstad.
Door de binnenstad van Utrecht loopt de Oudegracht met lage kades, de werven.
Midden in de stad Utrecht ligt het Centraal Station. Van vijf kanten komen sporen naar dit knooppunt van de spoorwegen. Reizigers stappen vanuit Utrecht op treinen naar alle delen van het land. In Utrecht is ook het Spoorwegmuseum met veel soorten treinen. En er zijn meer bijzondere musea, zoals het nijntje museum.


Een boot op de Oudegracht kon aanleggen bij een werf. Zo werden de voorraden uit de boot in de kelder gebracht. Nu zijn er vooral terrasjes langs het water.

Natuur

In de provincie Utrecht zie je veel bossen, weilanden, akkers en rivieren. Hoe een gebied eruitziet, noem je het landschap. Zo is de Utrechtse Heuvelrug een gebied met heuvels, bossen, heide en stuifzand. Er leven veel verschillende dieren, zoals vossen, boommarters en reeën.


Boommarters zoeken rustplekjes in boomholten of onder takkenbossen.

Details en informatie

  • Titel: Provincie Utrecht
  • Auteur(s): Hanneke Siemensma
  • Nummer: 70
  • Niveau: 3
  • Siso: J Utrecht 986
123movies