Noordhoff Uitgevers

Sinterklaas (Junior Informatie)

Op 6 december vieren we in Nederland de verjaardag van Sinterklaas. Het is een feest dat al heel lang gevierd wordt. Eigenlijk heet hij Sint Nicolaas, hij leefde ruim 1500 jaar geleden in Turkije. Omdat Sint Nicolaas ooit drie jongens uit een houten ton redde, werd hij de beschermheilige van alle kinderen. Omdat Sinterklaas een heilige is voor de katholieken, mochten zij een tijd lang zijn feest niet vieren, omdat er toen in Nederland mensen met een ander geloof de baas waren.
Er bestaat een heel oud verhaal over de god Wodan, waar mensen vroeger in geloofden. Hij reed op een wit paard door de lucht en hield een speer in zijn hand. Dat lijkt veel op de schimmel en de staf van Sinterklaas. Op de schouder van Wodan zaten twee zwarte raven. Mensen legden geschenken voor hem bij de schoorsteen en haver voor zijn paard. Het lijkt wel veel op het verhaal van Sinterklaas.


De gele bol om het hoofd van Sinterklaas betekent dat hij als heilige werd gezien. Zo’n bol noem je een aureool.

Feest

Tegenwoordig krijg je met Sinterklaas speelgoed. Vroeger vooral snoep en fruit. Later kwamen de letters. De eerste waren van brood of koek. Honderd jaar geleden werden voor het eerst letters van chocolade gemaakt. Ze waren klein omdat chocolade duur was. Toen mensen meer geld gingen verdienen, werden de letters groter en groter. Marsepein hoort ook bij Sinterklaas. Waarschijnlijk omdat het bij Spanje hoort. Marsepein wordt gemaakt van amandelen. Die groeien in Spanje.
Wij vieren het feest met veel cadeautjes, pakjesavond, liedjes en gedichten. Als Sinterklaas op bezoek komt, heeft hij het Grote Boek bij zich. Vroeger hadden Zwarte Pieten een roe en een zak bij zich. Als kinderen stout waren geweest, kregen ze klappen met de roe en werden ze in de zak gestopt. Ze zouden worden meegenomen naar Spanje. Dat hoor je nu nooit meer. Alleen nog in Sinterklaasliedjes. Dat komt omdat de meeste liedjes meer dan honderd jaar oud zijn. 
Nu dreigt Sinterklaas niet meer dat je niks krijgt als je stout bent geweest. Hij luistert naar kinderen en wil een echte kindervriend zijn. Ook Zwarte Piet is veel vriendelijker geworden. Sommige mensen vragen zich af waarom die Pieten zwart zijn. Zij zeggen dat dat zo is, omdat negers vroeger als slaven in Spanje werkten. Voor veel mensen is dit geen leuk verhaal. Ze vinden dat Sinterklaas geen slaven hoort te hebben. Andere mensen vinden dat Sinterklaas goed met zijn knechten omgaat. Het zijn zeker geen slaven meer.


Befana deelt niet alleen cadeautjes uit, ze neemt ook kinderen mee. Net als onze Zwarte Pieten vroeger.

In andere landen

In Nederland is Sinterklaas het belangrijkste kinderfeest van het jaar. In België en delen van Duitsland zetten kinderen ook hun schoen op 5 december. Ze krijgen wat snoep en soms een klein cadeautje. In Italië en Spanje komt niet Sinterklaas langs, maar Befana. Deze oude vrouw komt op 6 januari, ze vliegt op een bezem door de lucht en gooit cadeautjes door de schoorsteen.
Alweer een verhaal dat lijkt op dat van Sinterklaas. Daar zijn er veel van. Gelukkig maar, want cadeautjes wil iedereen wel, waar je ook woont. En in landen waar Sinterklaas niet komt, is er meestal wel iemand anders die één keer per jaar cadeautjes brengt. In Rusland bijvoorbeeld komt in de oudejaarsnacht Vadertje Vorst.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 30 Sinterklaas.

Details en informatie

  • Titel: Sinterklaas (Junior Informatie)
  • Auteur(s): Marja Baeten
  • Nummer: 30
  • Niveau: 1
  • Siso: J 912.1