Documentatiecentrum

Spuug

In je mond maak je de hele dag spuug. En dat is maar goed ook, want je lijf kan niet zonder spuug. Het spuug helpt om je mond, je tong en je tanden en kiezen te beschermen. En het helpt je bij het eten. Als je op een stuk brood kauwt, merk je meteen dat er meer spuug in je mond komt. Het brood wordt nat en daardoor proef je het beter. Je slikt nat brood ook gemakkelijker door.

Speekselklieren

Een ander woord voor spuug is speeksel. Speeksel wordt gemaakt in zes speekselklieren. Daarvan zitten er twee bij je oren, twee bij je kaak en twee onder je tong. Door een heel dun buisje loopt het spuug van die klieren naar je mond. Elke dag is dat ongeveer een liter, evenveel als een pak melk!

Gezond

In spuug zitten allerlei stofjes die je mond gezond houden. Heb je wel eens een aft, een blaasje in je mond? Door spuug geneest de aft sneller. En eet of drink je iets zuurs? Dan maakt het spuug het minder zuur in je mond. Dat is beter voor je tanden. Helaas is spuug niet altijd gezond. Je kunt er ook ziek van worden. Als iemand verkouden is en niest of hoest, komen er spuugdruppeltjes in de lucht. Als je die druppeltjes inademt, word jij ook verkouden. Dat komt omdat verkoudheid besmettelijk is.


Hou je zakdoek bij de hand als je verkouden bent. Dat scheelt spuug en slijm in de lucht.

Mug

Spuug van dieren is wel eens lastig. Als een mug je prikt, spuugt ze in het wondje. Dat spuug zorgt ervoor dat jouw bloed dun blijft. Zo kan de mug het bloed gemakkelijk opzuigen. Fijn voor de mug, maar niet voor jou! Want door het spuug van de mug krijg jij een bult die gaat jeuken.

Details en informatie

  • Titel: Spuug
  • Auteur(s): Ditte Merle
  • Nummer: 421
  • Niveau: 1
  • Siso: J 600.52