Noordhoff Uitgevers

Virussen

Een virus kun je met het blote oog niet zien. Maar als je een virus in je lijf hebt, dan kun je daar goed ziek van worden. Een virusziekte is besmettelijk. Het kan gemakkelijk van de ene op de andere persoon overgaan. Als jij griep hebt, ben jij gastheer of -vrouw voor een griepvirus. Het virus is te gast in je lichaam. Heel veel ziekten worden veroorzaakt door een virus. Een verkoudheid is onschuldig, met een paar dagen ben je er weer van af. Maar een ziekte als polio is heel erg en kan je voor je leven beschadigen. Sommige virussen vernietigen je afweersysteem. Het afweersysteem is het vermogen van je lichaam om ziekteverwekkers op te ruimen. Zonder goed afweersysteem wordt je sneller en ernstiger ziek.


Een oude grafsteen: aan het dunne been kun je zien dat deze Egyptische priester polio heeft gehad.

Pokken

De ziekte pokken heeft vroeger heel veel slachtoffers gemaakt. Mensen waren er doodsbang voor, want het was heel erg besmettelijk. In 1775 ontdekte de Engelse arts Jenner dat je mensen kon inenten. Dat gebeurde door gezonde mensen een heel klein beetje van het virus te geven. Ze gingen dan antistoffen aanmaken, zonder zelf echt ziek te worden. Als ze die antistoffen eenmaal hadden aangemaakt, waren ze immuun geworden. Sinds 1979 bestaat het pokkenvirus niet meer en daarom is inenten tegen pokken niet meer nodig. 
Veel mensen krijgen wel elk jaar een griepprik. Griep is voor gezonde mensen niet gevaarlijk. Maar voor oudere mensen en mensen die last hebben van bijvoorbeeld astma, kan griep wel heel naar zijn. Of – heel soms – zelfs dodelijk. Het griepvirus is elk jaar een beetje anders. Onderzoekers gaan na welk soort griep er zal komen. Dan wordt er een medicijn gemaakt: de griepprik voor dat jaar. 


De Spaanse griep maakte in 1918 en 1919 miljoenen slachtoffers. Deze mannen dragen een mondkapje.

Dieren

Ook dieren kunnen een virusziekte krijgen. Dat gebeurde in 1997. Toen brak in Nederland de varkenspest uit. Het virus verspreidde zich snel en duizenden varkens werden afgemaakt. Ook gezonde dieren. Alle boerderijen in Nederland werden gecontroleerd. De controleurs liepen rond in overalls en droegen laarzen. Met die laarzen stapten ze voor ze het erf op liepen door een bak met een speciale vloeistof. Als ze weggingen, deden ze dat weer. Zo zorgden ze ervoor dat ze niet zelf het virus van de varkenspest verspreidden. 
In Australië heerste in 1950 een konijnenplaag. De konijnen vraten alle gewassen op en de boeren waren het zat. Er werd besloten om een dodelijk virus naar Australië te brengen. Dat was het myxomatose-virus. Het werkte. Binnen één jaar was 98% van alle konijnen dood.
Je hebt vast wel eens van een computervirus gehoord. Dat is natuurlijk geen echt virus, maar het werkt wel als een virus. Het is besmettelijk en richt schade aan. De gevolgen kunnen ook ernstig zijn, je computer kan ‘ziek’ worden.

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 18 Virussen.

Details en informatie

  • Titel: Virussen
  • Auteur(s): Riëtte Duynstee
  • Nummer: 18
  • Niveau: 5
  • Siso: 573.4