Documentatiecentrum

Zo word je fotograaf

Wie fotograaf wil worden, moet naar de Fotovakschool. Dat is een beroepsopleiding waar je naar de middelbare school naartoe kunt. Eerst is er een basisopleiding. Daarin leer je van alles over de techniek van analoge en digitale fotografie. Maar ook over compositie. Dat is de manier waarop een foto is ingedeeld. Een rechte horizon ziet er anders uit dan een scheve. Je leert op de Fotovakschool ook foto's afdrukken. Na de basisopleiding kun je de opleiding voor vakfotograaf doen. Die duurt bijna drie jaar. Je leert dan professionele fototechnieken, maar je leert ook over de zakelijke kanten van het beroep.

Een fotograaf heeft allerlei apparatuur in zijn studio. Zo maakt hij de mooiste foto's.

Geld verdienen

Veel fotografen zijn gespecialiseerd in een onderwerp. Er zijn bijvoorbeeld trouwfotografen en natuurfotografen. Andere fotografen maken foto's van beroemde mensen of popsterren. Ze werken in vaak in opdracht. Een bruidspaar wil bijvoorbeeld op de trouwdag een reportage (zeg: reeportaazjuh) laten maken. De fotograaf gaat langs en fotografeert het bruidspaar in hun mooie kleren op een romantische plaats. Een fotograaf met een eigen bedrijf heet een freelance (zeg: frielans) fotograaf. Als hij de foto's aflevert, krijgt hij zijn geld. Een fotograaf kan ook in loondienst bij een bedrijf werken. Hij krijgt dan van het bedrijf een bedrag of een salaris uitbetaald.

Kranten hebben vaak fotografen in vaste dienst. Die sturen ze naar bijeenkomsten en gebeurtenissen.

Fotografen maken ook foto's zonder dat er een opdracht is. Ze zorgen dat ze bij bijzondere gebeurtenissen vooraan staan. Bijvoorbeeld als koningin Beatrix een nieuw gebouw opent. Een fotograaf die dan een mooie foto maakt en aan een krant kan verkopen, krijgt daar geld voor. Paparazzi (zeg: paapaaradzi) zijn fotografen die foto's van beroemde mensen maken. Vaak zonder het te vragen! Ze liggen soms uren in de bosjes te wachten tot iemand langskomt. Dan maken ze een foto, vaak met een enorme telelens. Het lijkt dan of de fotograaf vlak bij de ster was. Voor een spannende foto van een ster heeft een roddelblad heel wat geld over. Sterren hebben vaak een hekel aan dit soort fotografen.

Een fotograaf moet de techniek van het fotograferen kennen. Maar hij heeft ook wat bijzondere eigenschappen nodig. Een paparazzo of een dierenfotograaf moet vooral veel geduld hebben. Een fotograaf die voor de krant fotografeert, moet niet verlegen zijn. Hij moet door een menigte naar voren durven dringen om de mooiste foto te maken. Portretfotografen moeten mensen op hun gemak kunnen stellen. Want mensen zijn soms zenuwachtig als ze op de foto moeten. Als je fotograferen nu al leuk vindt, kun je later misschien van je hobby je beroep maken. Je hebt minimaal vmbo nodig om naar de basisopleiding van de Fotovakschool te kunnen.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je fotograaf
  • Auteur(s): Ferdinand Pronk
  • Nummer: IC183
  • Niveau: 3
  • Siso: J 763
123movies