Documentatiecentrum

Zwitserland

Zwitserland is niet alleen een land met hoge bergen waar je kunt skiën, schansspringen of rodelen. Er zijn ook honderden meren en rivieren. Twee derde van het land bestaat uit bergen, de rest is relatief vlak. Op deze hoogvlakte wonen de meeste mensen en vind je de steden. De hoogste toppen liggen in de Zwitserse Alpen. Een ander groot gebergte in Zwitserland is de Jura. Op veel plaatsen liggen gletsjers, soms honderden meters dik. Bergboeren houden vee op de bergweiden.


©UVA Kaartenmakers, Castricum
Op een hoogtekaart zie je pas goed dat Zwitserland voor meer dan de helft uit bergen bestaat.

De bevolking

Zwitserland is iets groter dan Nederland. De meeste Zwitsers zijn Duitstalig, 20% spreekt Frans en zo’n 7% spreekt Italiaans. De grootste stad van Zwitserland is Zürich, al eeuwen een belangrijke handelsstad met veel banken. Bern is beroemd om zijn oude middeleeuwse stadcentrum, uitgeroepen tot werelderfgoed.
In de bergen leven mensen meestal in dorpen en dan vaak in een chalet.
Zwitserland is een federale bondsstaat, verdeeld in 26 kantons of deelstaten, elk met een eigen grondwet en regering. Zwitsers kunnen niet alleen bij verkiezingen, maar ook per referendum een stem uitbrengen.


©Shutterstock, New York
De koeien die de meeste melk hebben gegeven krijgen de grootste hoofdtooien en koebellen tijdens de Almabzug.

Rijk land

Zwitserland is een van de rijkste landen ter wereld. Het is geen lid van de EU, maar er wel van afhankelijk voor de handel, bijvoorbeeld. In Zwitserland maakt men hoogwaardige producten als horloges en meetinstrumenten. Veeteelt is belangrijker dan akkerbouw. Koeien leveren de melk voor de beroemde Zwitserse kazen.
Het toerisme levert veel geld op. Toeristen komen voor de natuur, met haar meren en bergtoppen, voor de wintersport en in de zomer om te wandelen en bergen te beklimmen.
Elke kanton heeft zijn eigen tradities en feesten. Een traditioneel instrument is de alpenhoorn. Ook jodelen, een speciale manier van zingen, hoort bij de traditie.

Details en informatie

  • Titel: Zwitserland
  • Auteur(s): Tanja Veenstra
  • Nummer: 99
  • Niveau: 4
  • Siso: J Zwitserland 991
123movies