Schaatskoorts

Op veel plekken in Nederland lag in januari ijs op sloten en plassen. Al dat ijs zorgt voor schaatskoorts: iedereen wil schaatsen! Veel mensen halen dan hun schaatsen van zolder en laten ze slijpen. In de winkels zijn schaatsen bijna uitverkocht. De KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaatsbond) waarschuwde, want het ijs was niet overal dik genoeg. Als het ’s nachts vriest, maar overdag een paar graden dooit, groeit het ijs niet goed aan. Het ziet er dan misschien stevig uit, maar er kunnen zwakke plekken in zitten. Dat is gevaarlijk, want als je door het ijs zakt, raak je al snel onderkoeld. 

Natuurijsbaan
Als het een paar nachten flink vriest, kun je op veel natuurijsbanen wel veilig schaatsen. Zo’n ijsbaan bestaat uit een stuk weiland dat onder water is gezet. Als daar iets fout gaat, is het niet erg. Dan heb je hooguit natte (en hele koude!) voeten.
Hier en daar wordt er gepraat over een Elfstedentocht. Die lange schaatstocht langs elf Friese steden werd in 1997 voor het laatst gereden. Zou het er dit jaar weer eens van komen? Op dit moment ziet het er nog niet naar uit. Maar wie weet, in februari kan het nog heel erg koud zijn!

Bijbehorende titels
Elfstedentocht (Junior Informatie 328)
Winter (Junior Informatie 125)
Schaatsen (Informatie 77)
Wintersport (Informatie 154)

Details en informatie

  • Titel: Schaatskoorts