Documentatiecentrum

Fotomodel

Sommige meisjes en ook wel jongens dromen ervan om een beroemd fotomodel te worden. Iedereen bewondert je dan. Je draagt mooie kleren. Je verdient veel geld. Dat is allemaal erg aantrekkelijk. Maar het is niet zo eenvoudig om zo'n beroemd fotomodel te worden. Fotomodel is een zwaar beroep. Je moet er altijd voor zorgen dat je er goed uitziet. Je mag dus een heleboel dingen niet eten, anders word je te dik. Je moet altijd vroeg naar bed, want niemand wil een model met wallen onder de ogen. Je moet vaak erg lang werken en je gaat in je eentje naar het buitenland. Dat lijkt allemaal niet erg op een lui leventje.

Jong beginnen

Er zijn mensen die al heel jong beginnen te werken als fotomodel. Sommigen al als baby. Hun ouders geven ze daarvoor op. Die krijgen er geld voor. Maar vaak doen ze het niet voor het geld. Veel ouders zijn gewoon trots op hun kind.

Sommige modellen beginnen al heel jong.

Het aanmelden gebeurt bij een modellenbureau. Er zijn speciale bureaus voor kinderen. Volwassen modellen nemen een verzamelmap mee, vol foto's van henzelf. Aan die map kan het modellenbureau zien hoe het meisje of de jongen overkomt op een foto. Zo'n map heet een portfolio. Een model ziet er op foto's heel anders uit dan in het echt. Op de foto lijkt een meisje soms wel 25, terwijl zij in het echt maar zeventien is. Dat komt doordat een model wordt opgemaakt met veel make-up. Het haar wordt vaak heel anders gedaan. Soms krijgt het model een pruik op, andere keren doet een kapper iets met het haar van het model.

Er zijn speciale mensen die het fotomodel opmaken. Je noemt ze visagisten.

Bij het modellenbureau staan veel verschillende mensen ingeschreven. De klanten van een modellenbureau vragen allemaal andere modellen. De klanten zijn mensen van reclamebureaus of van tijdschriften. Ze willen bijvoorbeeld kleding verkopen. Ze zoeken dan meisjes en jongens bij wie hun kleren mooi staan. Soms gaan modellen zelf met wat foto's naar een modellenbureau om zich te laten inschrijven. De bureaus zoeken ook zelf naar mooie mensen. Op missverkiezingen bijvoorbeeld, maar ook in dancings. Soms zelfs gewoon op straat.
Als medewerkers van een modellenbureau iemand zien lopen die ze geschikt vinden om als model te werken, spreken ze die gewoon aan. Ze vragen dan of zo'n jongen of meisje zin heeft om te poseren. Dan maken ze een afspraak met een fotograaf. Als de jongen of het meisje er goed uitziet op de foto's, wordt hij of zij ingeschreven bij het bureau.
Er zijn ook modellen die nooit helemaal op de foto komen. Die hebben bijvoorbeeld alleen mooie handen, of een mooie nek. Als je mooie handen hebt, kun je onder andere reclame maken voor nagellak, sieraden of handcreme. Een mooie nek is heel geschikt voor sieraden. Als niet je hele lichaam mooi is, kun je zo toch nog werken als model.

Details en informatie

  • Titel: Fotomodel
  • Auteur(s): Harriët Leget
  • Nummer: jc038
  • Niveau: 2
  • Siso: J 766.7

Audio luisteren

123movies