Accordeon
Een accordeon is een blaasinstrument. Pas als er lucht doorheen gaat, kan er geluid uit komen. Je blaast de lucht niet met je mond in het instrument, zoals bij een trompet. Je drukt op een toets en je trekt of duwt aan het middelste gedeelte van de accordeon. Dat deel heet de balg. Als je op een toets drukt, gaat er binnen in het instrument een klepje open. Achter het klepje zit een gat met een metalen stripje. Dat stripje heet een tong. De tong zit aan één kant vast. Als je aan de balg trekt, stroomt er lucht langs het tongetje en het loszittende deel gaat trillen. Daardoor ontstaat er geluid.
Je kunt met meer mensen tegelijk accordeon leren spelen.
Balg
De balg is de 'long' van het instrument. Er gaat lucht doorheen, de lucht stroomt in en uit de accordeon. Het is zoiets als ademhalen. De balg wordt wel de ziel van de accordeon genoemd. Door de balg harder of zachter te laten 'ademen', kun je de muziek droevig, vrolijk of gevoelig laten klinken. Als je kort en hard trekt, klinkt de muziek vrolijk en snel. Trek je langzaam en zachtjes, dan is de muziek gevoelig en droevig. De balg zit met pinnen of schroeven vast aan de twee kasten. Aan de buitenkant van de kasten zitten de knoppen of toetsen.
De balg van de accordeon zit in het midden. Hij is gemaakt van karton.
Vroeger werden alle onderdelen van de accordeon met de hand gemaakt. Dat kostte veel tijd. In een grote accordeon zitten soms wel duizend onderdelen. Daarom duurde het soms wel een half jaar voordat een accordeon klaar was. Nu zijn er fabrieken die de instrumenten maken. Maar er zijn ook nog kleine werkplaatsen. In zo'n werkplaats werkt de accordeonbouwer. Hij zet de onderdelen die hij bij een fabriek bestelt in zijn werkplaats in elkaar. Daarna wordt de accordeon gestemd. Dat gebeurt met een apparaat dat de tonen meet. Elke tong heeft een bepaald aantal frequenties (zeg: fre-kwen-tsies). Dat is het aantal keren dat een tong trilt.
Er zijn speciale accordeons voor kinderen. Die zijn handig om op te oefenen als je nog niet weet of je een accordeon wel leuk vindt. De accordeonfabriek Hohner bedacht ooit een slimme actie. Er werden heel goedkope kinderaccordeons gebouwd. Als je daar een tijd op had gespeeld, wende je aan het eigen geluid van Hohner. Je wilde dan nooit meer een ander merk. Maar als je van een kinderaccordeon over wilde stappen naar een grote, had je veel geld nodig. Want die was erg duur.