Documentatiecentrum

Acteren

Acteren is een ander woord voor toneelspelen. Doen alsof, dus. Je speelt dat je iemand anders bent. Dat kan een heel brutaal iemand zijn, maar ook een boze prinses, of een leeuw met liefdesverdriet. Als je je kunt inleven in je personage (zeg: persoonaazje), dan kun je hem of haar spelen. Iedereen kan wel een beetje toneelspelen. Als je echt talent hebt, dan kun je er je beroep van maken. Op de toneelschool leer je wat je allemaal moet weten. Er zijn een paar toneelscholen in Nederland. De studie voor acteur duurt ongeveer vier jaar.

De meeste kinderen vinden toneelspelen leuk. De musical van de achtstegroepers is vaak het hoogtepunt van het laatste jaar op de basisschool.

Plankenkoorts

Er zijn acteurs en actrices die elke keer plankenkoorts hebben. Dat betekent dat ze zenuwachtig zijn. Want bij een toneelstuk kun je niet even opnieuw beginnen als er iets fout gaat. En er kan nogal wat fout gaan. Een actrice kan haar tekst vergeten. Een lamp die aan moet, wil niet aan. Misschien niest er iemand in de zaal, waardoor de concentratie opeens weg is. Acteurs en actrices die toneelspelen, oefenen erg lang. Ze moeten al hun teksten uit hun hoofd leren. En ook alle dingen die ze moeten doen. Ze moeten er altijd voor zorgen dat ze met hun gezicht naar de zaal staan. En dat iedereen ze goed kan horen.

In een toneelstuk moet je overdrijven. Hard praten, hard lachen, hard huilen: anders horen de mensen achter in de zaal het niet.

In een film spelen ook acteurs. Maar bij een film werkt alles anders. Het verhaal wordt niet in één keer opgenomen. Een film bestaat uit allemaal losse stukjes die aan elkaar zijn geplakt. Bij film kan er ook ingezoomd worden. Dat betekent dat het hoofd van een acteur bijvoorbeeld heel groot in beeld komt. Als hij een verdrietige scene moet spelen, hoeft hij maar een heel klein traantje in een ooghoek te hebben. Als een actrice fluistert, dan geeft dat niks. Een microfoon zorgt ervoor dat iedereen toch kan horen wat ze zegt. Een regisseur is de baas op de filmset. Hij bepaalt wat er precies gebeurt en hoe de film er straks uitziet.

Monique van de Ven werd ontdekt toen ze nog op de filmacademie in Maastricht zat. Hier speelt ze in Lang leve de Koningin!

Goede acteurs kunnen belangrijke prijzen winnen. In Nederland heet de belangrijkste filmprijs het Gouden Kalf. Die wordt elk jaar in Utrecht uitgereikt tijdens het Nederlandse Film Festival. Dat is een filmfestival waar de nieuwste Nederlandse films worden gepresenteerd. Ook is er altijd één belangrijke acteur of actrice die extra aandacht krijgt. Vaak zijn alle films waarin hij of zij gespeeld heeft, dan te zien. Goede acteurs hebben vaak fans. Dat vinden ze meestal leuk maar ook wel eens lastig. Want iedereen wil ze een hand geven en met ze op de foto. Rustig boodschappen doen is er dan niet meer bij.

Amerika heeft ook een belangrijke filmprijs. Het is een gouden mannetje en zijn naam is Oscar.

Details en informatie

  • Titel: Acteren
  • Auteur(s): Jeroen Blokhuis
  • Nummer: JC068
  • Niveau: 2
  • Siso: J 792.4
123movies