Documentatiecentrum

Ademen

Om te kunnen leven heb je zuurstof nodig. Die zit in de lucht om je heen. Je hoeft die lucht alleen maar in te ademen. Je longen halen de zuurstof er dan uit. Die zuurstof wordt via het bloed naar de organen en spieren gepompt. Die kunnen daardoor hun werk doen. Ademen gaat vanzelf. Je hoeft er niet bij na te denken. Gelukkig maar, anders had je het razend druk. Je ademt namelijk altijd, dag en nacht, ook als je slaapt. Je kunt door je neus ademhalen. Als die verstopt is, bijvoorbeeld omdat je verkouden bent, kun je ook door je mond ademen.

Je kunt niet vergeten om adem te halen: het gaat vanzelf.

Longen

Longen zijn belangrijke organen. Ze zijn nodig voor de ademhaling. Lucht van buiten komt via je mond of neus in je luchtpijp terecht. Zo heet de buis tussen je keel en je longen. Als je inademt, zetten je longen uit. De lucht in je longen stroomt door longbuisjes. Dat zijn dunne buisjes die steeds kleiner worden. Aan de uiteinden van de longbuisjes zitten ontelbare piepkleine luchtzakjes. Dat zijn de longblaasjes. Die geven het zuurstof uit de lucht door aan je bloed. Iedereen heeft twee longen. Soms moet iemand na een operatie een long missen. Met één long kun je ook leven, maar je moet dan rustig aan doen.

Een beademingsmachine in een ziekenhuis wordt ook wel een 'ijzeren long' genoemd.

Je kunt door je mond en door je neus ademhalen. Door je neus ademen is beter. In je neus zitten namelijk allemaal kleine haartjes: trilhaartjes. Die houden allerlei stofjes en vuiltjes tegen die anders je longen in zouden gaan. Je raakt stofjes en vuiltjes kwijt door te hoesten of te niezen. In de winter is er nog een andere reden waarom het goed is om door je neus te ademen. Koude lucht doet zeer aan je longen. Komt de lucht eerst in je neus, dan warmt die alvast een beetje op. Dat is prettig.

Als je hoest of niest, blaas je afvalstoffen het lichaam uit.

Vervuiling in de lucht is voor veel mensen een probleem. Ze kunnen er niet goed tegen. Hun longen gaan een beetje dichtzitten. Daardoor kan er minder lucht naar binnen. Bij mensen die astma hebben, gaat ademhalen niet vanzelf. Adem maar eens door een rietje, dan voel je hoe het is. Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor stofjes van bloeiende planten. Je krijgt het benauwd, wordt snotterig en je ogen voelen branderig aan. Gelukkig zijn er goede medicijnen tegen hooikoorts.

Details en informatie

  • Titel: Ademen
  • Auteur(s): Jeroen Blokhuis
  • Nummer: JC093
  • Niveau: 2
  • Siso: J 599.7
123movies