Documentatiecentrum

Afrika in het nieuws

Als je op tv nieuws hoort over Afrika, is het meestal geen goed nieuws. Afrika is een werelddeel met veel tegenstellingen, zoals rijk en arm. Dat levert vaak problemen op, of zelfs oorlog.
Mensen die op het platteland niet genoeg verdienen om te overleven, trekken naar de stad. Maar ook daar is het moeilijk om aan werk en huisvesting te komen. Veel mensen wonen daarom in krottenwijken aan de rand van de stad. Ze leven er in zelfgebouwde hutjes van golfplaten en karton.
In de negentiende eeuw (1800-1900) veroverden Europese landen gebieden in Afrika. Ze maakten er kolonies van om handel mee te drijven. In de vorige eeuw werden deze landen één voor één onafhankelijk. Dat ging niet altijd goed en soms braken er gevechten uit tussen verschillende bevolkingsgroepen.
Gelukkig hoor je ook goed nieuws over Afrika. De beste hardlopers van de wereld komen uit Oost-Afrika. Zij winnen veel wedstrijden en hoeven daardoor niet langer in armoede te leven.

De Afrikanen die in gebieden wonen waar veel regen valt, kunnen hun eigen eten verbouwen. Wat ze overhebben, verkopen ze op de markt.

Een moeilijk leven

Er zijn Afrikaanse landen die heel rijk zijn. Nigeria bijvoorbeeld. Dat land heeft heel veel olievoorraden. Maar het geld dat Nigeria daarmee verdient, komt niet bij de bevolking terecht. Een kleine groep machtige en rijke mensen stopt het geld in eigen zak. Ook regelen ze onderling de beste baantjes: ze zijn corrupt. Een ander voorbeeld is Zimbabwe. Daar is Mugabe president. Hij gedraagt zich als een dictator, iemand die in zijn eentje alle macht heeft. Hij beloofde stukken grond aan de arme boeren. Maar hij verdeelde de grond onder zijn rijke vrienden.
Corruptie is een van de redenen waarom er in Afrika vaak oorlog voorkomt. Een andere reden is dat verschillende bevolkingsgroepen niet met elkaar kunnen opschieten. Het kan zijn dat één groep de macht wil uitoefenen. Andere groepen vluchten dan voor het geweld. Soms naar het buitenland. Daar komen deze vluchtelingen vaak in kampen terecht en zijn ze afhankelijk van hulporganisaties. In Afrika zijn ongeveer 16 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, honger of onderdrukking.
Niet alleen mensen, maar ook dieren worden bedreigd. In het centrale deel van Afrika ligt een groot regenwoud waar veel wilde dieren leven. Iedere dag worden er grote stukken oerwoud gekapt, omdat het hout geld oplevert. Maar hierdoor krijgen de dieren steeds minder ruimte. Er wordt ook veel op dieren gejaagd voor het vlees of voor de huid.

Een van de problemen in Afrika is de slechte gezondheidszorg. Er zijn te weinig ziekenhuizen, zeker op het platteland. Een groot deel van de bevolking is besmet met het hiv-virus. Door deze ziekteverwekker heb je kans dat je aids krijgt. Vroeger ging je meestal dood aan aids. Nu zijn er medicijnen die aids remmen. Maar veel Afrikanen kunnen deze dure medicijnen niet betalen. In Afrika leven veel weeskinderen. Hun ouders zijn gestorven door aids of gesneuveld in een van de oorlogen.

Met het onderwijs in Afrika gaat het ook slecht. Er zijn te weinig leraren. Soms krijgen kinderen les onder een boom omdat er in het dorp geen school is. Lang niet alle kinderen gaan naar de basisschool. Ze moeten hun ouders helpen om geld te verdienen. Veel kinderen kunnen niet lezen en schrijven.

Deze jongen zou eigenlijk naar school moeten gaan. Maar hij wordt ingezet in een oorlog.

Details en informatie

  • Titel: Afrika in het nieuws
  • Auteur(s): Kim Nelissen
  • Nummer: IC259
  • Niveau: 4
  • Siso: J Afrika 991